Alle seksisme op een stokje bij Yves Saint Laurent
Foto: Reuters

Een nieuwe advertentie van Yves Saint Laurent stoot in Parijs op een hoop kritiek. De Franse mediawaakhond (ARPP) kreeg al meer dan 50 klachten met de boodschap dat de beelden ‘onterend’ waren voor de vrouw. Volgens sommigen zet de campagne zelfs aan tot verkrachting.

Één beeld toont een vrouw in rollerschaatsen met een hoge hak, voorovergebogen over een stoel. Een ander beeld toont een vrouw in een bontjas en visnetpanty’s met haar benen gespreid.

Alle seksisme op een stokje bij Yves Saint Laurent
Foto: Reuters

De mediawaakhond oordeelde dat de beelden inderdaad een ‘serieuze inbreuk’ zijn op de regels van de advertentie-industrie met betrekking tot ‘waardigheid en respect in het weergeven van een persoon’. Overigens wees de waakhond op de te magere modellen die een slechte invloed zouden zijn voor jonge tienermeisjes die zich bezighouden met mode.

De feministische groepering Osez le feminisme (Dare tp ne Feminist) pleit ervoor dat de campagne volledig geschrapt wordt. ‘De campagne is langs alle kanten seksistisch,’ luidt het. Stickers met het woord ‘seksist’ op worden door de groep over alle advertenties heen geplakt.

Alle seksisme op een stokje bij Yves Saint Laurent
Foto: PA

Niet de eerste keer

Het is nu aan de jury van de ARPP om een beslissing te maken over het al dan niet weghalen van de advertenties. In 2015 werd een campagne van Yves Saint Laurent verboden in Groot-Brittanië omdat het model op de beelden té mager was.