Parijs krijgt eerste modemuseum
Het modemuseum krijgt onderdak in het Palais Galliera. Foto: ap

Het opmerkelijkst aan het nieuws dat Parijs vanaf 2019 een eigen modemuseum krijgt, is misschien wel dat dé modestad bij uitstek er nog geen had. In België hebben we er twee: eentje in Antwerpen en eentje in Hasselt. Parijs had dus iets in te halen.

Om het project gefinancierd te krijgen, bundelden het modehuis Chanel en het Parijse stadsbestuur de krachten. In het Palais Galliera zal de komende jaren in de kelder een ruimte van 670 m³ omgebouwd worden tot de ‘Salles Gabrielle Chanel’. Die zalen huisvesten een permanente collectie met modestukken, die de Franse vestimentaire codes van de achttiende eeuw tot nu moet belichamen. Het project kost 5,7 miljoen euro.

Thuis van de mode

‘Een instituut zoals het Palais Galliera ondersteunen maakt deel uit van onze missie om de geschiedenis van de mode weer tot leven te wekken’, zei Bruno Pavlovsky, de ceo van Chanel, op de persconferentie. Waarop de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, hem uitvoerig bedankte voor het ‘prestigieuze sponsorschap’. ‘Dankzij Chanel bewijzen we opnieuw dat Parijs het thuis van de mode is.’ Omdat het Palais Galliera sinds 2013 onderdak geeft aan tijdelijke tentoonstellingen rond mode, werd het in de volksmond al het ‘Parijse Modemuseum’ genoemd. Vanaf 8 maart loopt er een tentoonstelling rond het merk Balenciaga. Die tijdelijke expo’s, gecureerd door de historicus Olivier Saillard, zullen niet verdwijnen. De gelijkvloerse verdieping van het gebouw blijft er helemaal aan gewijd.