Sociale leningen van overheid minder populair omdat banken goedkoper zijn
Foto: ss

Voor het eerst sinds lang heeft de Vlaamse regering zowaar een overschot op het budget voor de sociale leningen. De reden? Veel banken bieden op dit moment goedkopere leningen aan dan de overheid. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Wie bij de bank geen betaalbare lening kan afsluiten, kan altijd terecht bij de overheid voor een goedkope lening. Al jaren trekt Vlaanderen een stevig budget uit voor die ‘sociale leningen’. Voor 2016 werd maar liefst 940 miljoen euro voorzien. Normaal gezien wordt dat budget onmiddellijk uitgevochten. Een paar jaar geleden was het jaarbudget na amper drie maanden al op. Maar nu schiet er na een volledig jaar dus nog 115 miljoen euro over in de pot.

Een van de belangrijke redenen daarvoor is dat de burgers op dit moment soms gewoon beter af zijn bij de banken. ‘De minimumrente van een sociale lening is 2 procent, terwijl de banken met de huidige rente een stuk lager kunnen gaan. Met andere woorden: de banken namen vorig jaar een deel van de taak van overheid over’, zegt N-VA-parlementslid Lorin Parys, die de cijfers opvroeg bij minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA).

Volgens Parys is dat goed nieuws. ‘Zeker als het gaat over mensen die vroeger een beroep deden op sociale leningen, maar eigenlijk ook terechtkonden bij de bank. Een deel van het geld kan nu worden doorgeschoven naar volgend jaar en het is een fiks bedrag dat de Vlaamse regering niet moet gaan lenen op de internationale markt.’

Het Vlaams Woningfonds liet 452 leningen minder optekenen dan in 2015, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) kreeg 56 aanvragen minder.

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) ziet geen reden om de minimumrente verder te doen zakken. Het tarief voor de Vlaamse Woonlening is nog altijd scherp en de rentes stijgen opnieuw, zegt ze. Bovendien bieden sociale leningen meer voordelen dan banken. Voor honderd procent lenen kan bijvoorbeeld bij veel banken niet.

Of er nu meer mensen de weg gevonden hebben naar een reguliere bank, is volgens het kabinet ‘gissen’.