RECEPT. Vegetarische moussaka met aubergine en feta
Foto: VTM / Ann Vertriest
Dagen Zonder Vlees, maar daarom niet zonder de lekkerste gerechten. Nu het initiatief veertien dagen ver is, wordt het misschien al wat moeilijker om origineel uit de hoek te komen, maar daar willen we u graag bij helpen. Vandaag: Griekse moussaka door Sofie Dumont.

Ingrediënten:

  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 100 g feta
  • olijfolie
  • 2 tomaten
  • 400 g aardappelen

Voor het gehakt:

  • 400 g gehakt (veggie, De Vegetarische Slager)
  • 1 ui
  • 2 tenen look
  • 1 kl cayennepeper
  • 1 kl komijn
  • peper
  • zout

Voor de saus:

  • 125 ml Griekse yoghurt
  • 125 ml plattekaas
  • 1 el basilicum (fijngesneden)
  • 1 el tijm (fijngesneden)
  • 1 el peterselie (fijngesneden)
  • peper
  • zout

Bereiding:

  1. Voor de saus: meng plattekaas met Griekse yoghurt, fijngesneden peterselie, tijm, basilicum en kruid met peper en zout.
  2. Voor de aubergines: snij een aubergine doormidden en daarna in plakjes. Strooi zout over elk plakje, leg in een kom en plaats er een gewicht op. Druk het zo goed aan. Laat 30 minuten staan. Hierdoor komt het vocht vrij en garen de plakjes al een beetje.Spoel af en leg opzij.
  3. Voor het gehackt: fruit twee fijngesneden teentjes look en een fijngesneden ui aan in wat olijfolie. Voeg het gehackt toe. Bak aan. Kruid met peper, zout, cayennepeper en komijnpoeder.
  4. Voor de overige groenten: schil de aardappelen en snij in flinterdunne plakjes. Snij de tomaten in plakjes. Snij de courgette in blokjes en bak ze kort op in olijfolie.
  5. Opbouw: vul de ovenschotel met het gehakt. Leg er de aardappelschijfjes, tomatenschijfjes, aubergineplakjes, courgetteblokjes op. Werk af met de yoghurtsaus en verkruimel wat feta over de schotel.
  6. Gaar 35 à 45 minuten in de voorverwarmde oven op 180 à 190°C. Wordt de feta iets te bruin? Bedek de schotel met aluminiumfolie en bak verder. Prik met een vork in de schotel om te zien of alles gaar is. Het is gaar wanneer je weinig weerstand ondervindt.