De Brusselse politie heeft donderdag een bestelwagen met daarin twee gasflessen tegengehouden. Ontmijningsdienst Dovo onderzocht het voertuig, maar vond geen ontstekingsmechanisme of explosieven. De bestuurder, eerder veroordeeld in een terreuronderzoek, werd tot donderdagavond laat ondervraagd.

De bestelwagen werd tegengehouden op de Waterloolaan ter hoogte van de Hallepoort, waar nu veiligheidsperimeter van 200 meter rond de wagen is geplaatst. De bestuurder van het voertuig zou aan de kant zijn gezet, nadat hij zeker één rood licht negeerde. Op het moment van zijn arrestatie, merkten agenten de aanwezigheid op van twee gasflessen in de wagen. Dovo kwam ter plaatse en controleerde of het om gewone gasflessen ging of er ook een ontstekingsmechanisme of explosieven aanwezig waren.

'Dovo heeft het voertuig kunnen openmaken en er werd niets verdacht gevonden', verklaarde de Brusselse politie aan VRT. Er werden geen ontstekingsmechanisme of explosieven gevonden, één van de gasflessen was zelfs leeg. 'Had de bestuurder van in het begin meegewerkt, dan was dit allemaal niet nodig geweest. Hij weigerde echter zijn koffer open te maken, en toen we doorvroegen verklaarde hij dat er niets in zat.'

De bestuurder is opgepakt en meegenomen voor verhoor. De man verklaarde aan de politie dat hij net gasflessen was gaan halen. Gisteren vonden er nog huiszoekingen plaats om te checken of het wel degelijk ging om niet meer dan een verkeersovertreding.

De bestuurder is een veroordeelde terrorist die verschillende keren naar de Turks-Syrische grens reisde en in contact stond met Najim Laachraoui, één van de zelfmoordterroristen van de aanslag op Zaventem in maart vorig jaar. 

De man werd eerder veroordeeld in een terreurdossier, en Charles Picqué, burgemeester van Sint-Gillis, stelde dat hij bekendstaat als geradicaliseerd. 'Het is absoluut voorbarig om te bevestigen dat de bestuurder criminele bedoelingen heeft of zou gehad hebben', verklaarde het parket eerder in een mededeling. 'Alle speculaties in die zin zijn voorbarig. We kunnen, om evidente redenen die te maken hebben met het onderzoek op dit moment geen informatie geven over de identiteit of de achtergrond van de man die gearresteerd werd.'

Het Metrostatrion ‘Hallepoort’ is momenteel gesloten. De nieuwssite Bruzz meldt dat er sprake is van 'grote verkeershinder'.