Na sjoemelfietsen nu ook sjoemelschoenen?
Foto: Belga
Nieuw op markt: schoenen met springveren die het hardlopen een stuk makkelijker maken. Vergelijkbaar met de e-bikes. Een duwtje in de rug. Maar mag dat zomaar? Vooralsnog zijn er geen regels die de schoenen verbieden en het lijkt erop dat deze ook niet komen.

In de schoenen zitten kleine springveertjes verborgen in de zool. Deze worden ingedrukt zodra er contact wordt gemaakt met de grond en ontspannen zich weer zodra je van de grond komt. Hierdoor komt er energie vrij die je harder laat rennen. Meerdere sportmerken, waaronder Spira, APL en Enko hebben nu schoenen geproduceerd met dit systeem.

Stuiteren als een basketbal
De start met deze schoenen aan is weliswaar lastig maar daarna schijnt alles ontzettend soepel te gaan en loop je 'als een basketbal die over de grond stuitert.' Of het allemaal ook daadwerkelijk werkt en een succes zal zijn, dat moet nog blijken. In theorie klinkt het namelijk goed maar in de praktijk is het een uiterst moeilijke techniek.

Want of de schoenen ook daadwerkelijk werken hangt ook samen met het terrein, snelheid en helling. Het is lastig om een veer te vinden die altijd perfect in harmonie is met de ondergrond waarop gelopen wordt. Een testpanel van de RTBF was in ieder geval nog niet overtuigd. Dan rest nog de vraag of de schoenen zouden mogen worden gebruikt tijdens officiële atletiekwedstrijden. Volgens de Vlaamse Atletiekliga wel, want voor zover zij weten zijn hier geen regelementen voor.