Bijna 500 dieren gestorven in Britse zoo
Themabeeld Foto: ss

Een jaguar afgemaakt nadat hij zijn eigen poot had afgebeten. Een neushoorn vertrappeld door zijn soortgenoot. Twee sneeuwluipaarden dood aangetroffen in hun kooi. Een nieuw rapport heeft de erbarmelijke omstandigheden in een Britse zoo blootgelegd, zo schrijven Britse media. De afgelopen vijf jaar stierven daar bijna vijfhonderd dieren.

De South Lakes Safari Zoo in het Engelse plaatsje Dalton-in-Furness opende in 1994 de deuren. Jaarlijks krijgen ze zo’n 250.000 bezoekers over de vloer en er zijn intussen meer dan 1.500 dieren te bezichtigen. Inclusief tijgers, giraffen en zeldzame vogels.

Maar toen medewerkster Sarah McClay (24) in 2013 tijdens het schoonmaken van een kooi verscheurd werd door een Sumatraanse tijger, kwam de zoo in een slecht daglicht terecht. De zoo kreeg een boete van 450.000 pond opgelegd.

Vijfhonderd dode dieren

In het kader van dat tragische overlijden werd ook een onderzoek gestart naar de zoo. Daarvan zijn de resultaten dinsdag bekendgemaakt.

Uit het rapport blijkt dat de afgelopen vijf jaar maar liefst vijfhonderd dieren stierven in de zoo. Meestal wegens slecht management, onderkoeling en ondervoeding.

Afgelopen zomer werden er ook zeven leeuwenwelpjes afgemaakt. Kerngezonde dieren waarvoor geen plaats was in de dierentuin.

Zoo sluiten

‘Een torenhoog dodental, dieren die in een erbarmelijke gezondheid verkeren en een gebrek aan kennis over de basisbehoeften van de dieren... De resultaten zijn verschrikkelijk’, zegt Maddie Taylor van de dierenorganisatie Captive Animal Protection Society. ‘We dringen erop aan dat de lokale instanties actie ondernemen om de zoo zo snel mogelijk te sluiten.’

Intussen wordt verder onderzocht of de zoo nog langer mag openblijven. Volgende week valt het verdict.