RECEPT. Dagen Zonder Vlees, maar niet zonder deze vol-au-vent
Foto: VTM
Dagen Zonder Vlees is begonnen, met liefst 106.264 deelnemers. Voor zij die normaal niet vegetarisch koken is dat wellicht 40 dagen verlangen naar vlees en vleesgerechten. Wij zoeken recepten van de meest favoriete gerechten, maar dan hélemaal vegetarisch (en vandaag zelfs veganistisch).

Ingrediënten 

  • 400 g vegan kippenstuckjes (De Vegetarische Slager)

Voor de frietjes

  • 1 kg frietaardappelen
  • plantaardige frituurolie
  • Voor de vegan balletjes
  • 150 g rijst (gekookt)
  • 1 el bloem (eventueel)
  • 50 g amandelpoeder
  • peper
  • zout
  • 1 el kippenkruiden
  • 1 sjalot
  • 2 tenen look
  • ¼ bot peterselie
  • olijfolie
  • paneermeel
  • 2 el sojasaus
  • 2 el teryakisaus

Voor de vegan saus

  • 200 ml soja kookroom
  • 1 liter (vegan) groentenbouillon
  • 1 el bloem
  • 1 el kokosolie
  • peper
  • zout
  • muskaatnoot
  • kippenkruiden

Voor de champignons à blanc

  • 200 g paddenstoelen
  • 1 citroen
  • peper
  • zout
  • 1 el olijfolie

Voor het videekoekje

  • 2 vellen vegan bladerdeeg
  • water
  • 2 el agavesiroop
  • maïzena

Bereiding (door Sofie Dumont)

  1. Voor de paddenstoelen (à blanc): borstel de paddenstoelen proper. Snij in twee of vier. Doe in een potje met olijfolie, citroensap en peper en zout. Laat opkoken tot ze gaar zijn en giet het vocht af. 
  2. Voor de saus: Verhit de kokosolie. Voeg de bloem toe. Roer tot een crumble. Blus met bouillon. Roer de klonters weg met een garde. Laat indikken en voeg bouillon toe tot het dik genoeg is. Kruid met peper, zout en eventueel nootmuskaat. Voeg ook wat kippenkruiden toe. Voeg nog wat room, de vegan kippenstuckjes en paddenstoelen toe. Proef en kruid af naar smaak.
  3. Voor het videekoekje: Rol het bladerdeeg uit. Snij in vierkantjes. Snij de rest van het bladerdeeg in reepjes. Leg die op de rand van het vierkant. Maak zo een dubbele laag reepjes rondom.
  4. Strijk alles in met een mengsel van agave, water en maïzena. Dit zorgt dat het kleeft en geeft een mooie kleur.
  5. Leg op bakpapier op een bakplaat. Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven op 190à200 graden Celsius.
  6. Voor de balletjes: Doe de gekookte rijst in een cutter. Voeg een fijngesneden sjalotje, amandelpoeder en peterselie toe. Kruid met peper, sojasaus, teryakisaus, kippenkruiden. Cutter onder elkaar. Rol tot balletjes. Draai door paneermeel.Verhit olijfolie in een pan. Bak de balletjes. Laat even uitlekken op keukenpapier 
  7. Voor de frietjes: schil en snij de aardappelen in frietjes. Pocheer eerst op 150°C. Haal uit en bak ze daarna krokant op 180°C. Haal uit en laat uitlekken op keukenpapier. Snij het hoedje van het koekje. Leg op een bord. Vul met vol-au-vent. Serveer er de frietjes bij en werk af met een takje peterselie.