Een van de fijnste eigenschappen van Google Play Music is dat je al je ‘eigen’ liedjes gratis in de cloud mag parkeren, zodat je ze altijd en overal kan beluisteren. Behalve dan natuurlijk op plaatsen waar je geen internet hebt of niet zomaar onbeperkt kan streamen. Met wat moeite blijkt het gelukkig ook mogelijk je hele muziekcollectie ‘fysiek’ naar je smartphone te downloaden.

Met de Music Manager van Google Play Music, een stukje software voor pc en Mac, is het vrij eenvoudig om al je muziek in de cloud in één keer naar je computer te versluizen. In de app van Googles muziekdienst ontbreekt die functie helaas nog. Toch overkomt het je vast wel eens dat je tijdelijk zonder internet zit. In het buitenland bijvoorbeeld (niet elk hotel beschikt over goede wifi), of gewoon omdat je data-abonnement ontoereikend is om er buitenshuis ongebreideld op los te streamen. Via de volgende oplossing kan je je complete bibliotheek dan toch ‘offline’ beschikbaar maken.

Surf via je computer naar Google Play Music en meld je aan met je Google-account. Staat je persoonlijke muziekcollectie nog niet in de cloud, dan levert Google de nodige instructies. Er is een limiet van 50.000 nummers, wat voor de meeste gebruikers moet volstaan.

Navigeer via de menuknop (links bovenaan) naar de Muziekbibliotheek en kies voor de weergave op Nummers. Klik op de eerste song in de lijst, zodat het nummer grijs oplicht. Scrol vervolgens helemaal naar beneden en klik, ditmaal met ingedrukte Shift-toets, op de laatste track. Op die manier worden al je nummers geselecteerd.

Druk op de rechtermuisknop, kies voor Aan afspeellijst toevoegen, gevolgd door Nieuwe afspeellijst. Geef de playlist een naam en klik op Afspeellijst aanmaken.

De computer mag nu uit, de smartphone aan. Open de Play Music-app voor Android of iOS, navigeer naar Mijn bibliotheek en zoek onder Afspeellijsten naar de nieuwe playlist ‘Al mijn muziek’. Druk in deze afspeellijst op de knop met het pijltje naar beneden, en je nummers worden een na een binnengehaald. Bij een grote bibliotheek neemt dat uiteraard wel wat tijd in beslag.

Er kleeft één minpunt aan de bovenstaande techniek: de lengte van je playlist is beperkt tot duizend liedjes. Wil je meer songs downloaden, dan zal je je collectie dus moeten opsplitsen in meerdere afspeellijsten.