Jonge asielzoekers kunnen snel naar pleeggezin
Magali en Dries met hun dochter, die enthousiast wordt omhooggestoken door Farid. Foto: Fred Debrock
Niet-begeleide minderjarigen jonger dan 13 jaar kunnen voortaan veel sneller naar een pleeggezin. De Oost-Vlaamse pleegzorgdienst geeft het voorbeeld.

Farid (*) is net 14 geworden en is tien dagen geleden ingetrokken in het gezin van Magali Frankl en Dries Declercq in Sint-Amandsberg. De niet-begeleide minderjarige asielzoeker verbleef op de Gentse opvangboot Reno, maar die keert terug naar Nederland. Alle bewoners moeten naar andere asielcentra verhuizen, elders in het land . Sneu voor Farid, die al goed Nederlands praat, les volgt in een okan-klas en graag in zijn vertrouwde omgeving zou blijven.

In amper tien dagen tijd besloten Magali en Dries om Farid een thuis te bieden. ‘Op een zaterdag zijn we hem gaan bezoeken op de boot. De woensdag daarop is hij ’s middags bij ons gekomen’, zegt Magali. ‘We zaten met drie aan tafel: onze dochter, Farid en ik. Na vijf minuten hadden we alle drie de slappe lach. Toen wist ik: dit gaat lukken.’ Het weekend daarna zou Farid op proef in het gezin doorbrengen. Hij bleef.

Er zijn wel meer pleeggezinnen die jonge, niet-begeleide minderjarigen in huis hebben genomen. Bijna 150 in heel Vlaanderen. Maar het is nu pas dat de Oost-Vlaamse pleegzorgdienst gestart is met supersnelle plaatsingen, zegt Karl Brabants. ‘We slaan de matching- en kennismakingsfase over, en proberen de jongste asielzoekers zo snel mogelijk in een gezin te plaatsen. Zo hoeven ze niet eerst te wennen aan een leefgroep in een opvangcentrum, of in meerdere opvangcentra. We gaan ervan uit dat dit voor de jongsten het beste is. Ook oudere tieners kunnen aangeven dat ze graag in een gezin zouden wonen.’


(*) Farid is een schuilnaam