Witte Huis weigert verschillende media toegang tot persconferentie
Foto: REUTERS

Verschillende Amerikaanse media zijn vrijdag geweigerd op een persmoment - zonder camera’s - van het Witte Huis. ‘Zo reageert het Witte Huis blijkbaar als je nieuws publiceert dat ze niet leuk vinden’, reageert CNN.

The New York Times, de Los Angeles Times, Politico, CNN en BuzzFeed kregen vrijdag geen toegang tot een persbabbel op het Witte Huis. Het persmoment was heel wat minder formeel dan het televisiedebat met vraag en antwoord van afgelopen week. De bijeenkomst werd georganiseerd door de persverantwoordelijke van het Witte Huis, Sean Spicer.

‘Dit is een hoogst ongewone schending van de relaties tussen het Witte Huis en de pers’, reageert The New York Times. Terwijl de journalist van The New York Times niet naar binnen mocht, mochten de verslaggevers van de ‘conservatievere’ media, zoals Breitbart New, The Washington Times en One America News Network wel binnen.

‘Onaanvaardbare ontwikkeling’

‘Op zo’n meeting is er meestal een vertegenwoordiger van elk groot tv-netwerk’, reageert CNN. ‘Vier van de vijf grote televisienetwerken - NBC, ABC, CBS en Fox News - werden wel toegelaten, CNN werd geweigerd.’

Volgens een hulp van Spicer werden slechts een paar uitgekozen nieuwsmedia binnengelaten omdat ze zich ‘eerder hadden aangemeld’, aldus het Witte Huis.

‘Dit is een onaanvaardbare ontwikkeling van het Witte Huis onder Trump’, aldus CNN. ‘Blijkbaar is dit hoe ze wraak nemen als je feiten meldt die ze niet willen horen. We zullen blijven rapporteren.’

Solidariteit

De hoofdredacteur van The New York Times, Dean Baquet, schrijft : ‘Zoiets is nog nooit gebeurd in onze lange geschiedenis met het Witte Huis . We protesteren sterk tegen de uitsluiting van The New York Times en de andere nieuwsorganisaties.’

Uit solidariteit bleven ook de correspondenten van het weekblad Time en het persagentschap AP afwezig. De WHCA, de White House Correspondents’ Association, heeft het optreden van het Witte Huis al veroordeeld.