Duitse defensieminister haalt uit naar Amerikaans beleid
Ursula von der Leyen Foto: AFP

De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen (CDU), heeft de nieuwe Amerikaanse regering in ongewoon duidelijke bewoordingen gewaarschuwd geen individuele weg te bewandelen in het buitenlands beleid ten aanzien van Rusland.

‘Dit betekent dat, aangezien we gemeenschappelijke belangen hebben, we het gezamenlijk en niet bilateraal over de hoofden van partners heen aanpakken als we weer tot een betrouwbare samenwerking met Rusland willen komen’, zei Von der Leyen vrijdag bij de opening van de veiligheidsconferentie in München.

Ook de strijd tegen islamistische terreur moet gezamenlijk gevoerd worden, en mag geen ‘front tegen de islam en de moslims’ worden. ‘Anders lopen we het gevaar dat de voedingsbodem voor geweld en terreur groter wordt.’ De Verenigde Staten lokten wereldwijd protest uit met een immigratiestop voor verscheidene moslimlanden.

Het buitenlands beleid van de nieuwe Amerikaanse regering staat in het middelpunt van de bijeenkomst in München. De koers van de regering-Trump ten aanzien van Rusland slingert meer heen en weer dan in elk andere domein. In januari stuurde Trump duidelijke signalen van toenadering richting Moskou. Maar op de bijeenkomst van de Groep van 20 in Bonn eiste de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, dat Rusland zich “sterker zou inzetten” voor vrede in het oosten van Oekraïne.

Tot zondag worden tot 30 staatshoofden en regeringsleiders alsook 80 ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie in München verwacht. De machtigen der aarde hebben behalve het buitenlands beleid van de VS nog veel andere thema’s te bespreken, waaronder de toekomst van de EU.