We kennen hem als acteur, en sinds enkele jaren ook als vader. Maar Ashton Kutcher heeft nog een derde job: hij is voorzitter en medestichter van Thorn, een organisatie die een einde wil maken aan moderne slavernij. Die job bracht hem tot een emotioneel pleidooi tijdens een zitting van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken.

Hij acteert al van in 1999, en toch: 'Mijn job overdag is die van voorzitter en medestichter van Thorn,' stelt Kutcher zichzelf voor aan de senatoren. Thorn is een organisatie die mensenhandel en seksueel misbruik van kinderen wil tegengaan door middel van speciale software. 'Mijn andere dagelijkse job is die van vader van twee jonge kinderen. En als deel van die job die ik heel serieus neem, geloof ik dat het mijn taak is om hun recht op geluk te verdedigen, en een samenleving en overheid te verzekeren die dat eveneens doen.' 

'Ik heb videobeelden gezien van een kind dat even oud is als het mijne, en verkracht werd door een Amerikaanse man die als sekstoerist in Cambodja was,' luidt het eerste voorbeeld van Kutcher. Een tweede voorbeeld betreft een jong meisje van zeven die al drie jaar door het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in het oog wordt gehouden, maar niet geholpen kan worden omdat ze de dader niet vinden. 'Ze vroegen ons om hulp,' zegt Kutcher. 'Wij waren de laatste verdedigingslinie: een 'acteur' en zijn bedrijf waren de laatst mogelijke verdedigingslinie,' zegt hij verbaasd. 

'Dat is mijn job', zegt Kutcher, 'en ik blijf daarbij'. Kutcher pleit namens Thorn voor middelen en begrip om het probleem van mensenhandel en kindermisbruik aan te pakken.