Basiliek Saint-Denis na 170 jaar dan toch hersteld
Foto: AFP

De basiliek van Saint-Denis, waar de eerste christelijke Franse koningen begraven zijn, kan binnenkort misschien opnieuw uitpakken met twee torens. Het ministerie van Cultuur zet het licht op groen voor deze bijzondere reconstructie, weliswaar onder enkele voorwaarden.

De gotische basiliek van Saint-Denis, gebouwd tussen de twaalfde en de dertiende eeuw, moest in 1847 afscheid nemen van zijn noordelijke toren. Die werd volledig afgebroken nadat een tornado het jaar voordien de toren te zwaar had beschadigd.

Verschillende burgemeesters hadden in de loop der jaren al de ambitie uitgesproken om het stukje patrimonium terug in ere te herstellen, maar die plannen kwamen nooit van de grond. Al lijkt er nu een grote kans dat de bijzondere reconstructie er dan toch nog komt.

De Franse minister van Cultuur Audrey Azoulay heeft een principeakkoord ondertekend, al moet er eerst een grondig onderzoek komen naar de staat van de basiliek. De kosten voor een mogelijke reconstructie van de toren worden geschat op dertien miljoen euro.

De noordelijke toren zelf was met zijn 86 meter een pak hoger dan de toren die de tornado wel heeft overleefd. Destijds werden 300 stenen van de oorspronkelijke toren bewaard, maar dat is slechts acht procent van wat nodig is voor de heropbouw.