Er dreigt een wereldwijd tekort aan olijfolie
Foto: Shutterstock
Verschillende chef-koks in Londen trekken aan de alarmbel: olijfolie wordt steeds duurder en dreigt een luxeproduct te worden. Slecht weer in Spanje, Italië en Griekenland zorgt voor een heel magere oogst en duwt de prijzen de hoogte in.

Olijfolie, een product dat velen onder ons bijna dagelijks gebruiken, dreigt een luxeproduct te worden, en dat is een heel groot probleem voor de koks die olijfolie gebruiken als basis in de keuken. Sommige restaurants hebben zelfs al de prijzen van de menu's moeten verhogen om de dure olijfolie te compenseren.

Chef Ben Tish, die een Spaans en Italiaans restaurant in Londen runt, koopt wekelijks gemiddeld honderd liter olijfolie in. Tegenwoordig betaalt hij voor die honderd liter dertien procent meer. En het lijkt alleen maar erger te worden. Verschillende experts voorspellen een tekort aan olijfolie de komende maanden en dat zal ervoor zorgen dat de prijzen nog meer de hoogte in schieten. 

Vraag stijgt in China

De olijvenoogst heeft moeilijke jaren achter de rug. Slecht weer in Spanje, Italië en Griekenland heeft hele oogsten vernield. In Italië hebben te hoge en benauwde temperaturen fruitvliegen en bacteriën aangetrokken en die hebben de oogst ook niet veel goed gedaan. In Griekenland zijn olijfboeren door een hittegolf een kwart van hun olijven kwijt. In Spanje waren er dan weer de overstromingen. 

Wereldwijd zou de productie van olijfolie met acht procent dalen, en dat zal de prijs van olijfolie heel sterk de hoogte induwen. Zeker nu olijfolie heel populair in China begint te worden en de vraag daar ook alleen maar stijgt.