Kristoff sprint naar zege in Oman, Ben Hermans blijft leider
Foto: rr
Alexander Kristoff heeft de vierde rit in de Ronde van Oman gewonnen. De Noor van Katusha-Alpecin haalde het in de sprint van een elitegroepje voor Sonny Colbrelli en Greg Van Avermaet. Onze landgenoot Ben Hermans (BMC) blijft leider in de rittenkoers, die zondag eindigt.

Het peloton kreeg vrijdag 118 kilometer voor de wielen tussen Yiti (Jebel Sifah) en de meet aan het Ministerie van Toerisme. Vorig jaar eindigde dezelfde rit in een massasprint, waarin Edvald Boasson Hagen het haalde van Greg Van Avermaet, maar gezien het geaccidenteerde parcours was dat geen vanzelfsprekendheid.

Meteen na de start om 12u probeerden verschillende renners weg te raken, maar het peloton liet in eerste instantie niet begaan. Pas toen een divers groepje van 9 renners zich had afgescheiden, mocht de vlucht van de dag vertrekken. Bij de gelukkigen: Bob Jungels (Quick-Step Floors), Tanel Kangert (Astana), Stefan Küng (BMC), Stefan Denifl (Aqua Blue Sport), Mike Teunissen (Sunweb), Daniel Eaton (United Healthcare), Axel Domont (AG2R), Fabian Doubey (FDJ) en Anass Ait El Abdia (UAE Abu Dhabi).

Driemaal zelfde klim

Hoewel de samenwerking voorin niet optimaal verliep, en het BMC van leider Ben Hermans het tempo in het peloton op een aardig gemiddelde hield (42,2 km/u), verzamelden de koplopers toch anderhalve minuut voorsprong aan de voet van de eerste beklimming naar Bousher Al Almerat.

Dat pittige klimmetje (3,2 km aan 6,8%) moest driemaal op rij bedwongen worden. Bij de derde poging moesten Jungels, Teunissen en Eaton hun kompanen laten rijden, maar ook hun metgezellen werden op 10 kilometer voor de meet opgeraapt.

Dat leverde eventjes vuurwerk op: een reeks aanvallen volgde elkaar op, waarna een groep van 15 renners voorop raakte. Onder hen: Bardet, Aru, Fuglsang, Rui Costa én... leider Ben Hermans. Jakob Fuglsang probeerde meermaals weg te raken, maar noch met de hulp van Mathias Franck, noch met die van Rui Costa, noch met die van overlever van de vroege vlucht Stefan Küng raakte de Deen van Astana weg.

Finaal raakte echter niemand weg, en werd er toch gesprint voor de zege. Daarin bleek Alexander Kristoff de sterkste, voor Sonny Colbrelli en Greg Van Avermaet. Benjamin Declercq werd zevende, Oliver Naesen achtste en Yves Lampaert negende. Kristoff won dinsdag al de openingsetappe in deze Ronde van Oman.

Ben Hermans eindigde in hetzelfde groepje en blijft leider. Meer zelfs, dankzij de bonificaties loopt hij nog wat extra uit: de Portugees Rui Costa (UAE Abu Dhabi) volgt nu op vijf seconden achterstand, de Deen Fuglsang op dertien. Van Avermaet en Laurens De Plus (Quick Step) zijn nu respectievelijk zevende en achtste in de stand. Tom Boonen finishte in een tweede peloton, met 5:26 achterstand op de ritwinnaar.

Morgen/zaterdag staat de vijfde en voorlaatste rit op het programma, over 152 km tussen Sama'il en Jabal Al Akhdhar. De rittenkoers eindigt zondag. Vincenzo Nibali won in 2016 de zevende editie van de Ronde van Oman. De Italiaan zal zichzelf niet opvolgen want hij is er dit jaar niet bij in het sultanaat.


Kristoff: "Geen favoriet voor de Omloop Het Nieuwsblad"

"Ik had niet verwacht dat ik hier zou winnen", aldus Kristoff aan de meet. "Op het laatste klimmetje moest ik de betere klimmers laten rijden, maar in tegenstelling tot vorig jaar raakte ik daarna in de afdaling en op het vlakke stuk dankzij mijn ploegmaten wel weer voorop en kon ik mijn sprint rijden en het afwerken voor de ploeg. Geweldig."

Kristoff genoot zichtbaar van de zege, zeker omdat hij er niet op had gerekend. "Rein Taaramäe, Marco Haller en Reto Hollenstein hebben ongelooflijk werk verricht na die klim om me terug te brengen. Ik moet toegeven: de omstandigheden waren ook in ons voordeel omdat er tegenwind stond op de slotklim en er geen grote verschillen werden opgetekend. Morgen wordt een zware etappe die ik gewoon moet overleven en in de slotrit krijg ik nog een kans en probeer ik het nog een keer."

Een tweede ritzege, op amper een week voor de Omloop Het Nieuwsblad, het maakt van hem een favoriet, al wil hij dat zelf niet zeggen. "Ik ben nooit goed in die openingsklassieker", klonk het opnieuw, "daar brengt deze ritzege geen verandering in. Ik ben niet sterker dan vorig jaar. Toen had ik dezelfde achterstand op de kopgroep op de klim, maar geen ploegmaten meer om me terug te brengen nu voren. Nu gebeurde dat wel. Dat is het verschil. Mijn conditie is dezelfde als vorig jaar. Ik ben niet de grote favoriet voor de Omloop. Er zijn andere renners in de ploeg wiens kaart we kunnen trekken. Dan denk ik aan Baptiste Planckaert en Tony Martin. Het gaat niet alleen om mij, we kunnen meerdere troeven uitspelen. Baptiste mag zeker zijn kans gaan en als het tot een sprint zou komen in de Omloop en ik ben er nog bij, dan kunnen we nog altijd mijn treintje op gang brengen."

Ben Hermans: "Nog meer vertrouwen"

Ben Hermans mag nog minstens een dagje langer de leiderstrui dragen. "Het was een zware dag voor de ploeg", geeft Hermans toe, "een lange ontsnapping met negen renners. Dat is veel. We hadden met Küng wel een ploegmaat mee die eventueel zijn kans kon gaan als de kopgroep voorop bleef, maar tegelijkertijd moesten we de wedstrijd ook controleren voor mijn leiderstrui en om de kansen van Greg (Van Avermaet) in de finale gaaf te houden. Dat is gelukt, maar natuurlijk sprinten tegen Kristoff is niet evident en Greg wordt derde."

Hermans houdt een goed gevoel over aan de voorbije dagen en de rit van vrijdag. "Elke dag groeit mijn vertrouwen", zegt hij, "ik nam onderweg ook drie seconden in de sprint bergop waar ik sterker was dan de anderen vandaag, dus ik hoop dat ik morgen ook zulke goede benen heb."

Aru, Fuglsang, Rui Costa en Bardet ziet hij als de voornaamste tegenstanders. "Merhawi Kudus (die op 21 seconden staat) had het vandaag moeilijk op de klim, dus dat stemt me wel tevreden. Dat was ook de reden waarom ik na die sprint bergop bleef gas geven, maar de ploeg floot me terug. Begrijpelijk misschien ook wel, want het was wellicht moeilijk om voorop te blijven op dat vlakke stuk naar de finish (13 km), maar goed, dat is ploegtechniek."

Morgen zaterdag wacht de koninginnenrit naar Green Mountain. Twee jaar geleden verloor hij er een minuut op winnaar Rafael Valls. "Dat mag je niet vergelijken", benadrukt hij, "toen had ik enorm veel werk verricht voor Tejay van Garderen (die er tweede werd in die etappe) en heb ik me op twee kilometer van het eind 'aan kant gezet', nu mag ik mijn eigen kans gaan, word ik beschermd. Dat is helemaal anders. Ik klim ook goed en ben niet van plan om snel het hoofd te buigen morgen. Kijk, ik ben naar hier gekomen om een klassement te rijden, top tien of zo, maar de Ronde van Oman draaide hier om Greg Van Avermaet, op elkaar inrijden en een ritzege te pakken met hem. Het werd een ritzege voor mij, niet voor Greg. Het is geen must om het klassement te winnen, als ik op het podium sta is het ook al mooi." Ga je echt blij zijn met plek twee of drie? "Nu niet meer", eindigde hij uiteindelijk wel met de glimlach.