Brussel start burgerkabinet in cafeetje aan Centraal Station
Foto: BELGA

In een cafeetje zouden pendelaars en Brusselaars gedachten uitwisselen over de hoofdstad. Het initiatief werd gelanceerd door Vlaams minister voor Brusselse Aangelegenheden Sven Gatz en zijn collega van de Franse Gemeenschap, Rachid Madrane.

De ministers willen nagaan hoe Walen, Vlamingen en Brusselaars naar hun hoofdstad kijken en hoe het wederzijds begrip en respect kan worden verbeterd.

Voorbijgangers werden uitgenodigd om een koffietje te drinken met de ministers en met hen te praten over wat ze van Brussel vinden en verwachten. Naast pendelaars en Brusselaars schoof ook een aantal internationale toeristen mee aan tafel.

‘Met het burgerkabinet wil ik het debat over Brussel stimuleren. De stad heeft het de afgelopen maanden zwaar te verduren gehad. Ik wil weten wat er leeft bij de mensen om er vervolgens mee aan de slag te gaan. Er zijn verschillende uitdagingen in Brussel, door Brusselaars, Vlamingen en Walen samen te brengen hoop ik hier een antwoord op te bieden’, stelt Sven Gatz. De Open Vld’er is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder organiseerde hij reeds burgerkabinetten over Cultuur en Jeugd, die leidden tot aanbevelingen die opgenomen werden in de beleidsbrieven.

Het derde burgerkabinet organiseert hij nu samen met zijn ambtgenoot van de Franse gemeenschap. De start is gezamenlijk maar daarna lopen de kabinetten een afzonderlijk traject. Wat na vrijdag volgt, is een online traject waarop iedereen zijn/haar ideeën of voorstellen kan delen. In een tweede fase gaan telkens 150 deelnemers in een burgerkabinet voorstellen aan de minister uitwerken. De resultaten van beide trajecten worden verwerkt door Franstalige en Nederlandstalige academici van de Brusselse universiteiten.

Rachid Madrane vindt het burgerkabinet een innoverende en democratische manier om te zien wat er leeft bij de mensen: ‘Met deze burgerbevraging wil ik Brusselaars, Walen en Vlamingen samenbrengen om te bouwen aan een gedeelde visie voor Brussel. Om dit te kunnen doen, roepen we iedereen op om mee te doen. We hopen dan ook dat iedereen die moeilijk gehoor vindt in andere stadsprojecten van deze gelegenheid gebruikmaakt om zijn stem te laten horen.’