Topman Samsung aangehouden na arrestatiebevel
Lee Jae-Yong Foto: EPA

De tweede man bij Samsung, Lee Jae-Yong, is vrijdag aangehouden in het kader van een corruptieonderzoek. Dat leidde ook tot een afzettingsprocedure tegen de Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye. Een rechter had dinsdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de man.

‘Het is noodzakelijk gebleken om hem (Lee Jae-Yong, red.) te arresteren, in het licht van de nieuwe aanklacht en de nieuwe bewijzen’, zo deelde een woordvoerder van de betrokken Zuid-Koreaanse rechtbank mee.

Dinsdag vroegen de onderzoekers de arrestatie van de zoon van de voorzitter van de groep, omdat hij steekpenningen voor ruim 36 miljoen dollar heeft betaald aan een vriend van Park, Choi Soon-sil.

Lee zou de leiders van Samsung opgedragen hebben dubieuze organisaties te financieren die door de vertrouwelinge van presidente Park geleid werden. In ruil zou hij politieke en professionele gunsten ontvangen hebben.

De onderzoekers vroegen een maand geleden al om de arrestatie van Lee, die de feitelijke baas is van Samsung nadat zijn vader in 2014 een hartaanval kreeg. De rechter wilde toen echter geen arrestatiebevel uitvaardigen, omdat die meende dat de bewijzen tegen hem niet sterk genoeg waren.