Is dit de app die Trump onderuit haalt?
Verschillende leden van de Trump-administratie zouden de app Confide hebben gedownload. Foto: AP

Met Confide stuur je berichten die meteen weer verdwijnen. Best handig als je informatie van op je werk wilt lekken naar de pers zonder angst om te worden betrapt. Is dit de app die Donald Trump onderuit haalt?

Wat is Confide? Een berichten-app van dertien in een dozijn, of zelfs slechter dan dat: de app ziet er, met zijn oranje interface, primitief en oubollig uit. Nieuw is hij overigens niet, de app bestaat al drie jaar. Maar plots is iedereen geïnteresseerd.

Maar journalisten in Washington berichten deze week dat het personeel van het Witte Huis de app heeft ontdekt. De nieuwssite Axios noemt Confide ‘de app voor paranoïde Republikeinen’. Volgens Axios hebben talrijke toplui van de Republikeinse partij en verschillende leden van de administratie van Trump de app gedownload. Onder meer omdat het lekken van de e-mails van de Democratische partij hen schrik heeft aangejaagd.

Maar volgens The Washington Post gebruiken medewerkers van het Witte Huis de app omdat ze vrezen dat ze ervan zullen worden beschuldigd dat ze informatie lekken naar de pers.

Regel per regel

Als iemand je een bericht stuurt via Confide, dan krijg je alleen maar een reeks oranje blokken te zien. Strijk er met je vinger langs, en één voor één worden de regels tekst leesbaar, om meteen weer te verdwijnen. De naam van de afzender is dan al niet meer zichtbaar, en even later is de hele tekst voorgoed weg. Omdat je maar één regel tegelijk ziet, kun je geen screenshot maken van de tekst. Ook de foto’s die je stuurt, kun je op geen enkel moment in hun geheel bekijken of kopiëren.

De vraag is momenteel hoe veilig Confide werkelijk is. ‘Het is een triomf van de marketing’, zegt onderzoeker Alan Woodward van de universiteit van Surrey op de website Cyberscoop. Volgens die website heeft Confide te weinig informatie vrijgegeven over de werking van zijn app, en dat maakt beveiligingsspecialisten wantrouwig.

Wie er zeker van wil zijn dat niemand zijn berichten kan lezen, moet een app kiezen met end to end-encryptie. Confide beweert dat te doen, maar eigenlijk bieden bijna alle chat-apps het tegenwoordig.