Trump: 'Geen sprake van chaos'
Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag niet alleen aangekondigd dat hij Alexander Acosta als minister van Werk wil, hij zei ook aan dat hij volgende week met nieuwe migratiemaatregelen zal komen die de Amerikanen moeten beschermen.

'Ik sla de krant open en lees verhalen over chaos, chaos, chaos.' Trump was tijdens zijn persconferentie opnieuw kritisch voor de pers. Hij ontkende dan ook onmiddellijk alle geruchten. 'Het is precies het tegenovergestelde. Deze administratie, dit team, is een fijn geoliede machine', aldus Trump. 

Trump stelde namelijk dat er al een 'ongelooflijke vooruitgang' is geboekt in zijn eerste weken. In alle bescheidenheid zei hij: 'Ik denk niet dat er ooit een president is geweest die in deze korte tijd heeft gedaan wat wij nu verwezenlijkt hebben.'

De Amerikaanse president haalde vervolgens ook uit naar zijn voorganger, Barack Obama. 'Om eerlijk te zijn, ik heb een puinhoop geërfd. Het is een puinhoop. Zowel in het binnenland als in het buitenland. Het is een puinhoop.' Trump verwees naar de instabiliteit in het Midden-Oosten, de opkomst van IS 'als een kanker' en de jobs die verloren gaan in de VS. 

Trump benadrukte dat de uitrol van het inreisverbod ‘very smooth’ (heel vlotjes) verliep, maar dat ‘de administratie op een slechte gerechtelijke beslissing is gebotst’. Aangezien het controversiële inreisverbod voor inwoners van zeven moslimlanden momenteel niet geldt, komt Trump volgende week met nieuwe veiligheidsmaatregelen. ‘Er komt een heel nieuw en uitgebreid wetsvoorstel om het Amerikaanse volk te beschermen’, zei de president op een persconferentie.

Nieuwe minister van Werk

Trump heeft ook een nieuwe minister van Werk aangeduid. Woensdag had Andy Puzder, een ceo uit de fastfoodsector, zich namelijk teruggetrokken als toekomstig minister van Werk. De nieuwe minister van Werk is een ‘hispanic’ en heet Alexander Acosta. Hij is meteen de eerste niet-blanke excellentie in het kabinet van Trump. Acosta is een advocaat uit Florida.