Werknemers Boeing willen geen vakbond
Foto: AP

Aan de vooravond van een bezoek door Amerikaans president Donald Trump hebben werknemers van vliegtuigbouwer Boeing zich tegen de vakbonden gekeerd.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft zijn werknemers in een productiefabriek in South Carolina laten stemmen over de invoering van een vakbondsvertegenwoordiging. Het personeel kantte zich tegen de vakbond.

Volgens Boeing gebeurde dat met een grote meerderheid: 74 procent van de 2.828 werknemers die een stem uitbrachten, heeft tegen de komst van de International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM) gestemd.

De directie is tevreden met dat resultaat maar de vakbondstop van de IAM is erg teleurgesteld. ‘We zijn ontgoocheld dat de werknemers niet de gelegenheid gehad hebben om alle voordelen te zien van een syndicale vertegenwoordiging’, aldus Mike Evans van IAM.

Trump

De stemming kwam er twee dagen voor een gepland bezoek van president Donald Trump aan de fabriek. Trump zal aanwezig zijn bij de lancering van de fabricatie van de recentste versie van de 787-10 Dreamliner.

Volgens analisten was de antisyndicale traditie in South Carolina een bepalende factor voor Boeing om de fabriek in die regio te bouwen.