donderdag 16 februari 2017 - Wetstraat
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

het verhaal

Siegfried Bracke dromend van het burgemeesterschap van Gent. Jimmy Kets

Siegfried Bracke, een omgekeerde koning Midas

Hij die goud in lood verandert

Als gepatenteerde mediatrainer liep Siegfried Bracke een opmerkelijk parcours. Een droomkans om in Gent het rood-groene kartel te breken, een rechtse coalitie te promoten en zichzelf op het schild te hijsen als onbetwist kandidaat-lijsttrekker, ging in rook op.

‘Dit doet zijn kansen op het lijsttrekkerschap geen deugd’
Lees verder onderaan

Van onze redacteurs 

Gent‘Als Paulus op weg naar Damascus niet van zijn paard was gebliksemd, zeggende “ik heb Jezus gevonden”, dan was er vandaag geen kerk.’ Bart De Wever haalde zijn inspiratie uit het Nieuwe Testament om in het voorjaar van 2010 Siegfried Bracke (toen 57 jaar) bij de N-VA te verwelkomen. Natuurlijk was de voorzitter zich bewust van het rode verleden van de VRT-journalist. ‘Maar een mens die niet verandert, is een saaie mens.’

De overstap was een totale verrassing. Bracke leek op de nieuwsdienst uitgezongen na zijn ontslag uit het legendarische college van hoofdredacteurs. Maar zijn keuze voor een actieve rol als politicus bij de Vlaams-nationalisten bleef moeilijk uit te leggen. Bracke vond dat de N-VA ‘het beste was dat de Vlaming kon overkomen’. En hij wilde graag als prima donna vanop de eerste rij aan dat verhaal meeschrijven.

Aanvankelijk was hij de vertrouwenspersoon van De Wever, met af en toe een vervelende klus tot gevolg. Zo trok hij ooit samen met De Wevers toenmalige woordvoerder naar Brugge om Pol Van Den Driessche duidelijk te maken dat hij na de onthullingen in ­Humo geen kandidaat-burgemeester kon zijn.

Te gretig

 Waarom liet Bracke de frontale aanval niet over aan eenpartijgenoot met onberispelijk blazoen?

‘Ik denk niet dat de Antwerpse burgemeester hem dinsdag een bos valentijnsbloemen heeft gestuurd,’ merkte een partijgenoot bitter op. Lag Bracke al niet meer in de bovenste schuif, sedert de bijzondere Gentse gemeenteraad is hij uit de kast gevallen. Vol ongeloof zagen de Vlaams-nationalisten hoe een ogenschijnlijke homerun luttele dagen later eindigde in een pijnlijke nederlaag. De Telenet-schnabbel staat niet in verhouding met het ‘gegraai’ van enkele Gentse schepenen, maar toch kreeg de Kamervoorzitter de boemerang vol in het gelaat.

Aan zijn intelligentie en ervaring lag het niet. Iedereen prijst de Gentenaar voor zijn eruditie en doorzicht. Maar waarom liet hij de frontale aanval op het stadsbestuur niet over aan een partij­genoot met een onberispelijk blazoen? Als best betaalde politicus van het land, plus een bijverdienste, had Bracke moeten beseffen dat zijn persoon tegen het licht zou worden gehouden.

Noël Slangen

De oppositieleider was te gretig om de show naar zich toe te trekken. Hij zag een unieke kans om zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap kracht bij te zetten. Maar de politicus botste op een syndroom waaraan wel meer slimme mensen lijden. Ze staan anderen uitstekend strategisch en inhoudelijk bij, maar ze zijn niet bij machte om die wijsheid op zichzelf toe te passen. Ook Noël Slangen was als communicatieadviseur niet te kloppen, zelf bakte hij er in de actieve politiek niks van.

Siegfried Bracke, toen hij nog aan de slag was als VRT-journalist. BELGAIMAGE

Daarbovenop entte zich de rancune. Wie zich bekeert, wil vooral uitblinken op de kap van het vorige geloof. Als voormalige socialist etaleert Bracke dit dagelijks. Het progressieve Gent werkt daarbij als een rode lap op een stier. Hij gunt er de socialisten geen blik en geeft ze niet eens een hand. Zo’n attitude ondermijnt elk koelbloedig gedrag. Niemand in zijn onmondige fractie zag het ongeluk aankomen.

Rijp voor de slacht

De blunders stapelden zich op. Zegezeker leek zijn (te) lange tussenkomst dinsdag niet optimaal voorbereid. Bracke was ook zenuwachtig, zeker nadat zijn premie bij Telenet was uitgelekt. Toen burgemeester Daniël Termont (SP.A) en fractieleidster Karin Temmerman toeterden dat ze ook waren gevraagd door Telenet, maar het aanbod hadden geweigerd, kantelden de kansen. Daarop was Bracke niet voorbereid. Hij stamelde. Zijn wangen kleurden rood. Hij was rijp voor de slacht.

Sloeg hij tilt of kreeg hij – wat in N-VA-kringen wordt geopperd – een bevel van de partijtop? Plots liet hij via Twitter weten dat hij zijn mandaat bij Telenet opgaf. Hij vroeg ook een schorsing van de vergadering. Meteen stond de camera voor zijn neus. Hij had geen quote klaar, hij antwoordde met de ontkenning van een beschuldiging. ‘Ik ben geen poenschepper’ klinkt als repliek even intelligent als ‘ik ben geen leugenaar’. Wie dit ongevraagd zegt, suggereert het omgekeerde.

‘Ik ben geen poenschepper’ klinkt als repliek even intelligent als ‘ik ben geen leugenaar’. Wie dit ongevraagd zegt, suggereert het omgekeerde

De totale deconfiture op de gemeenteraad kwam boven op de vervelende manier waarop De Wever maandag cumulkoning Koen Kennis uit de wind moest zetten. Die puzzelt als Antwerps schepen jaarlijks 200.000 euro bij elkaar met 17 betaalde mandaten. Bracke schatte vooraf niet in dat de cumul een algemene Vlaamse ziekte is. De N-VA doet daarbij niet onder voor de traditionele partijen, integendeel.

Bracke hoeft niet te vrezen voor zijn job als Kamervoorzitter. Maar tijdens de Conferentie van Voorzitters maakte hij gisteren een nederige, haast kruiperige indruk. Hij zal zich zonder problemen schikken naar de conclusies van de werkgroep die enkele gedragsregels op papier moet zetten.

Maar het imago van de functie kreeg alvast een behoorlijke dreun. Los van het besmuikt leedvermaak in de eigen rangen viel het ook op dat de twitterzieke N-VA-aanhangers de afgelopen dagen minder zelfverzekerd klonken. Of gewoon zwegen.

VRT-werknemer

Siegfried Bracke bij zijn verrassende Vlaams-nationalistische politieke intrede. BELGA

Siegfried Bracke denkt wel vaker met alles weg te komen. Zo nam hij in 2010 enkel politiek verlof bij de VRT. Het weerhield hem er niet van om vernietigend uit te halen naar de openbare omroep. Uiteindelijk zag hij zelf in dat het decenter was om definitief afscheid te nemen. Als onbetaald werknemer van de VRT was hij ondertussen al lid van de adviesraad van Telenet. Als Kamervoorzitter zag hij er evenmin graten in mediatraining te geven aan journalisten van VTM, voor hem de ‘nieuwe openbare omroep’. Zijn cursus telt nu een fonkelnieuwe case.

Ideologische bocht

Enkele jaren geleden ging Bracke de geschiedenis in als de man die zijn naam gaf aan de ideologische bocht van de N-VA. Voortaan kwam de staatshervorming op de tweede plaats, na de broodnodige sociaal-economische hervormingen. Het dedouaneerde de instap voor de federale regering, wat een jaar later ook gebeurde. Maar Bracke sprak, tot ergernis van De Wever, voor zijn beurt.

Naarmate zijn politieke carrière vordert, vernauwt zijn intellectueel palet. Als journalist maakte Bracke gedurfde keuzes. Hij wilde af van de vervelende neiging om specialisten te laten uitleggen wat de kijker moest begrijpen. En hij veegde de vloer aan met de intellectuele voorspelbaarheid/luiheid van progressief Vlaanderen. Maar in zijn ijver om zich daarvan te distantiëren, vervalt hij in een gelijkaardig conservatief-rechts straatje. Voor iemand die als journalist een toonbeeld van kritische openheid was, blijft dat doodjammer.

dS VIDEO - Er is een gigantisch probleem met de socialisten.

Siegfried Bracke als Kamervoorzitter. photo news

‘Dit doet zijn kansen op het lijsttrekkerschap geen deugd’

De manier waarop Siegfried Bracke het dossier Publipart heeft ‘mismeesterd’ beschadigt hem binnen de Gentse afdeling.

Normaal gezien had de Gentse N-VA dinsdag een ‘valentijnsakkoord’ moeten bereiken over wie de lijst zal trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. De bestuursraad werd echter uitgesteld vanwege de speciale gemeenteraad over Publipart.

Het optreden van Bracke daar leidde ertoe dat de lokale afdeling niet snel een nieuwe bestuursvergadering plant om knopen door te hakken. ‘De hete aardappel lag zaterdag bij het kartel, dinsdag lag die bij ons. Onbegrijpelijk. Bracke heeft – om het zacht uit te drukken – de communicatie mismeesterd.’

De storm moet nu eerst gaan liggen. Maar zelfs dan blijft de affaire aan Bracke kleven, valt te horen. ‘Dit doet zijn kansen geen deugd, nee. Er zijn zeker leden die hem dit voor de voeten zullen werpen.’ Die frustratie speelt in de kaarten van de uitdagers van Bracke: federaal staatssecretaris Elke Sleurs en federaal Kamerlid Peter De­decker. Sleurs ligt goed binnen de Gentse N-VA, Dedecker is de betere in debatten. Maar zijn strijd tegen Arco en Beweging.net maakt hem persona non grata bij CD&V, een partij die de N-VA nodig zal hebben voor een centrumrechts college.

Bracke liet begin dit jaar weten te zullen stoppen als Kamervoorzitter ‘als Gent me roept’. Of de Gentse N-VA nog altijd even enthousiast roept, is maar de vraag. (jfja)

Sport
 1. Vandoorne kwalificeert zich als voorlaatste voor GP van Azerbeidzjan, maar: "Er zullen kansen komen tijdens de race"
 2. Kroaat Ivica Olic hangt schoenen aan de haak
 3. Alison Van Uytvanck heeft finaleticket beet in Ilkley
 4. Red Panthers verpletteren Maleisië op World League hockey
 5. Gérard Linard (74) is de nieuwe voorzitter van Belgische voetbalbond: Waal die geen Nederlands kent
 6. Marin Cilic staat in finale van Queen’s
 7. Van Uytvanck bereikt halve finales van ITF Ilkley, Zanevska uitgeschakeld
 8. Hamilton verovert polepositie GP van Azerbeidzjan, Vandoorne negentiende
 9. Geen finaleronde voor De Roey en Leurquin in Tsjechië na brand
 10. Roger Federer staat voor elfde keer in finale van ATP-toernooi Halle
 11. Petra Kvitova staat in finale van WTA Birmingham
 12. Bottas snelste tijdens laatste oefensessie GP van Azerbeidzjan, Vandoorne zestiende
 13. Jolien D’hoore vreest het ploegenspel op het BK wielrennen
 14. Voormalig Spaans wereldkampioen hangt voetbalschoenen aan de haak
 15. Steve Darcis opent tegen Denis Istomin in Turkije
 16. Twee dopinggevallen bij Argentijnse River Plate
 17. Thompson maakt indruk op 100m op Jamaicaanse atletiekkampioenschappen
 18. Snelste seizoenschrono 100m horden aangescherpt, Gatlin wint 100m op Amerikaanse kampioenschappen
 19. Amerikaan behoudt leidersplaats op Travelers Championship
 20. Lefebvre en Pelsmaekers zakken naar dertiende plaats tijdens Kieler Woche