woensdag 15 februari 2017 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

Hilde Crevits. blg

Bonden geven Crevits tot maart rond loopbaanpact

Onderwijswereld drijft Crevits in het nauw

Ieder zijn ultimatum. De vakbonden willen meer geld voor onderwijs. De koepels willen af van de 22-urige werkweek. Het loopbaanpact dreigt te kelderen.

Van onze redacteur 

brusselHet beroep van leerkracht aantrekkelijker maken is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat ondervindt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Zowel de vakbonden als de onderwijskoepels zijn de vorige maand voorgestelde startnota niet welgezind.

Te beginnen met de bonden. Die ergeren zich blauw aan het voorstel om het aantal lesuren op te trekken in de latere jaren van het middelbaar onderwijs (om andere maatregelen voor werkbaar werk te financieren). In de tweede graad zouden leerkrachten niet langer 21 maar 22 lesuren voor de klas moeten staan. In de derde graad zou het van 20 naar 22 lesuren gaan.

‘Dat komt neer op een halve dag extra werk voor die leraren, met voorbereidingen en verbeteringen erbij’, zegt Koen Van Kerkhoeven van onderwijsvakbond COC. ‘Ik dacht dat het de bedoeling van de minister was om het beroep aantrekkelijker te maken. Niet omgekeerd.’

Geen extra geld

‘Ik betwijfel of leerkrachten er nog uren kunnen bijnemen. Integendeel zelfs’ Koen Van Kerkhoeven  Onderwijsvakbond COC

Dat er een studie zou komen naar hoeveel uur leerkrachten effectief werken na de invoering van die extra lesuren, vindt hij de wereld op z’n kop. ‘Kijk eerst hoeveel leerkrachten werken en koppel daar conclusies aan. Ik betwijfel of ze er nog uren bij kunnen nemen. Integendeel zelfs.’

Als gemeenschappelijk front leggen de bonden de minister, en bij uitbreiding de hele Vlaamse ­regering, een ultimatum op. Ten laatste op 10 maart willen ze ­bevestiging krijgen dat er extra geld komt om de loopbaan ­aantrekkelijker te maken: 300 tot 350 miljoen moet er structureel bijkomen, schat Marnix Heyndrickx van het VSOA. Het huidige voorstel voorziet geen extra geld.

Ook de onderwijskoepels ­hebben de minister een lijstje ­eisen bezorgd. Het Katholieke net is bereid naar die 22 uur te gaan. Maar dat mag maar een tussen­oplossing zijn, want topman ­Lieven Boeve wil van dat hele ­systeem van vastgelegde lesuren vanaf.

Hij ziet meer in een schoolopdracht die niet alleen de lesuren, maar ook alle bijkomende taken (zoals voorbereidingen, bijscholingen of administratie) in uren uitdrukt. Dat valt te vergelijken met werknemers die 38 uur per week moeten werken, maar dan toegepast op leerkrachten. Ook het gemeenschapsonderwijs zit op die lijn.

De schoolopdracht die de koepels voorstellen, valt niet licht te slikken voor de vakbonden. ‘Hallucinant’, zegt Heyndrickx van VSOA daarover. ‘Er zou dan nog meer van de mensen worden verwachten.’

Minister Crevits wacht een haast onmogelijke opdracht. Ze beseft dat het water diep is: vakbonden, koepels en minister gaan elk een andere richting uit. Al is iedereen het erover eens dat startende leerkrachten en 55-plussers een duwtje in de rug verdienen.

Sport
 1. Geen goed voorteken voor KV Kortrijk: nieuwe trainer ontslagen bij zijn Nederlandse club
 2. Video Golden State plaatst zich als eerste voor NBA-finale, u mag één keer raden dankzij wie...
 3. Antonio Conte is “Manager van het Seizoen” in Premier League
 4. Porto stuurt coach de laan uit
 5. Zwarte dag voor de sport: Nicky Hayden en topatlete overleden na aanrijding op training
 6. Quintana gelooft nog in zijn kansen, Dumoulin weet dat hij dinsdag zal lijden
 7. Yanina Wickmayer treft Putintseva in tweede ronde
 8. Tielemans profvoetballer van het jaar
 9. Anderlecht verlengt contracten Deschacht en Najar
 10. Yannik Reuter sneuvelt meteen in kwalificaties op Roland Garros
 11. Team Belgium voor Winterspelen Pyeongchang blaast verzamelen onder Portugese zon
 12. Yanina Wickmayer bereikt tweede ronde WTA Nürnberg
 13. Louis Verstraete verlengt contract bij AA Gent tot 2020
 14. David Moyes verlaat dan toch degradant Sunderland
 15. Preud’homme stopt als trainer bij Club Brugge, Timmy Simons wordt speler in andere rol
 16. Wozniacki geeft op in eerste ronde WTA-toernooi Straatsburg
 17. Van Uytvanck en Zanevska treden aan in kwalificaties Roland Garros
 18. Barcelona kondigt volgende week nieuwe coach aan
 19. Emma Meesseman verliest met Washington bij Seattle
 20. Dendoncker: “Ik begrijp dat Anderlecht wil dat ik blijf, maar ik moet ook aan mezelf denken”