woensdag 15 februari 2017 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

Hilde Crevits. blg

Bonden geven Crevits tot maart rond loopbaanpact

Onderwijswereld drijft Crevits in het nauw

Ieder zijn ultimatum. De vakbonden willen meer geld voor onderwijs. De koepels willen af van de 22-urige werkweek. Het loopbaanpact dreigt te kelderen.

Van onze redacteur 

brusselHet beroep van leerkracht aantrekkelijker maken is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat ondervindt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Zowel de vakbonden als de onderwijskoepels zijn de vorige maand voorgestelde startnota niet welgezind.

Te beginnen met de bonden. Die ergeren zich blauw aan het voorstel om het aantal lesuren op te trekken in de latere jaren van het middelbaar onderwijs (om andere maatregelen voor werkbaar werk te financieren). In de tweede graad zouden leerkrachten niet langer 21 maar 22 lesuren voor de klas moeten staan. In de derde graad zou het van 20 naar 22 lesuren gaan.

‘Dat komt neer op een halve dag extra werk voor die leraren, met voorbereidingen en verbeteringen erbij’, zegt Koen Van Kerkhoeven van onderwijsvakbond COC. ‘Ik dacht dat het de bedoeling van de minister was om het beroep aantrekkelijker te maken. Niet omgekeerd.’

Geen extra geld

‘Ik betwijfel of leerkrachten er nog uren kunnen bijnemen. Integendeel zelfs’ Koen Van Kerkhoeven  Onderwijsvakbond COC

Dat er een studie zou komen naar hoeveel uur leerkrachten effectief werken na de invoering van die extra lesuren, vindt hij de wereld op z’n kop. ‘Kijk eerst hoeveel leerkrachten werken en koppel daar conclusies aan. Ik betwijfel of ze er nog uren bij kunnen nemen. Integendeel zelfs.’

Als gemeenschappelijk front leggen de bonden de minister, en bij uitbreiding de hele Vlaamse ­regering, een ultimatum op. Ten laatste op 10 maart willen ze ­bevestiging krijgen dat er extra geld komt om de loopbaan ­aantrekkelijker te maken: 300 tot 350 miljoen moet er structureel bijkomen, schat Marnix Heyndrickx van het VSOA. Het huidige voorstel voorziet geen extra geld.

Ook de onderwijskoepels ­hebben de minister een lijstje ­eisen bezorgd. Het Katholieke net is bereid naar die 22 uur te gaan. Maar dat mag maar een tussen­oplossing zijn, want topman ­Lieven Boeve wil van dat hele ­systeem van vastgelegde lesuren vanaf.

Hij ziet meer in een schoolopdracht die niet alleen de lesuren, maar ook alle bijkomende taken (zoals voorbereidingen, bijscholingen of administratie) in uren uitdrukt. Dat valt te vergelijken met werknemers die 38 uur per week moeten werken, maar dan toegepast op leerkrachten. Ook het gemeenschapsonderwijs zit op die lijn.

De schoolopdracht die de koepels voorstellen, valt niet licht te slikken voor de vakbonden. ‘Hallucinant’, zegt Heyndrickx van VSOA daarover. ‘Er zou dan nog meer van de mensen worden verwachten.’

Minister Crevits wacht een haast onmogelijke opdracht. Ze beseft dat het water diep is: vakbonden, koepels en minister gaan elk een andere richting uit. Al is iedereen het erover eens dat startende leerkrachten en 55-plussers een duwtje in de rug verdienen.

Sport
 1. Jasmin Stowers snelt naar beste seizoenschrono op 100 meter horden
 2. Geen mirakel voor Belgian Cats: Spanje oppermachtig in halve finale, nu wacht Griekenland
 3. Kevin Abbring is de beste op BK rally in Ieper
 4. België staat halfweg EK atletiek landenteams op de achtste plaats
 5. Lopez tegen Cilic in finale van Queen’s
 6. Belgische voetbalbond boekt 3,5 miljoen euro winst in 2016
 7. Uitdager van nieuwe KBVB-voorzitter is kwaad: “Vlaamse amateurclubs worden in de steek gelaten”
 8. “Belgian Cats hebben te veel respect getoond voor de tegenstander”
 9. Claire Michel valt net naast podium op EK sprinttriatlon, Christophe De Keyser eindigt als dertiende
 10. Tienkamper Thomas Van der Plaetsen moet geblesseerd de strijd staken in Duitsland
 11. Lotto Soudal trekt met vier Belgen naar de Tour de France
 12. Franstalige Linard (74) is de nieuwe baas bij Belgische voetbalbond: "Ik wil de voorzitter zijn van iedereen"
 13. Detry nog steeds in top vijf op BMW International Open golf, Colsaerts rukt op
 14. Ronaldo loodst Portugal als groepswinnaar naar halve finales op Confederations Cup, Rusland uitgeschakeld
 15. Vandoorne kwalificeert zich als voorlaatste voor GP van Azerbeidzjan, maar: "Er zullen kansen komen tijdens de race"
 16. Kroaat Ivica Olic hangt schoenen aan de haak
 17. Alison Van Uytvanck heeft finaleticket beet in Ilkley
 18. Red Panthers verpletteren Maleisië op World League hockey
 19. Marin Cilic staat in finale van Queen’s
 20. Van Uytvanck bereikt halve finales van ITF Ilkley, Zanevska uitgeschakeld