VIDEO. Adele 'weigert' Grammy voor beste album en ontroert Beyoncé
Adele brak haar award in twee, zodat ze de andere helft aan Beyonce kon geven. Foto: REUTERS

Adele was afgelopen nacht de grote slokop tijdens de 59ste editie van de Grammy Awards. Ze won maar liefst vijf prijzen. Maar opmerkelijk genoeg wou ze die laatste - de prijs voor beste album - niet aanvaarden en droeg ze hem op aan Beyoncé. ‘Ik hou van jou’, zei de Britse zangeres.

Op voorhand was al duidelijk dat het tijdens de 59ste editie van de Grammy Awards een tweestrijd ging worden tussen Adele en Beyoncé, die vorig jaar ‘Lemonade’ uitbracht.

In afwachting van de meest prestigieuze prijzen haalde de in 2016 overleden David Bowie alle vijf de Grammy’s binnen waarvoor hij genomineerd was. Zo ging de award voor beste rocknummer naar Bowie’s ‘Blackstar’.

De rapper Chance The Rapper werd verkozen tot beste nieuwe artiest. Best opmerkelijk, want het is sinds 2004 met Outkast geleden dat een rapper met deze award beloond wordt.

Prijs naar Beyoncé

En dan was het de beurt aan Adele om haar prijzenkast nog wat aan te vullen. Haar nummer ‘Hello’ werd verkozen tot beste nummer en single van het jaar. Tot haar eigen verbazing kreeg ze ook de Grammy voor beste album van het jaar. Maar tijdens haar speech liet ze weten die niet te aanvaarden omdat ze vond dat Beyoncé die prijs meer verdiende.

'Ik ben jullie allemaal zeer dankbaar voor deze prijs. Maar de artiest van mijn leven is Beyoncé. Haar album Lemonade was dan ook ronduit magistraal. We kregen allemaal een andere kant van jou te zien die we niet vaak te zien krijgen. En we appreciëren dat. Elke artiest houdt van jou', klonk het bij een emotionele Adele.

'Je bent ons licht. De manier waarop je mij en mijn (zwarte) vrienden doet voelen, maakt ons krachtiger. Je laat hen opkomen voor hun rechten en ik hou van jou. Ik heb dat altijd gedaan, en zal dat altijd doen.' Beyoncé, die ook in de zaal zat, kreeg er tranen van in haar ogen.

Adele brak haar award zelfs in twee, zodat ze de andere helft aan Beyonce kon geven. 

In tussentijd was er natuurlijk ook nog tijd voor muzikale intermezzo’s. Daarbij ging veel aandacht naar de vorig jaar en dit jaar overleden muzikanten. Adele bracht, tot twee keer toe, een muzikale ode aan haar landgenoot George Michael. Bruno Mars kroop dan weer in de huid van Prince.

VIDEO. Adele 'weigert' Grammy voor beste album en ontroert Beyoncé
Foto: REUTERS
VIDEO. Adele 'weigert' Grammy voor beste album en ontroert Beyoncé
Foto: REUTERS