Reisbijstand CM niet meer wereldwijd
Foto: afp

De reisbijstand van de Christelijke Mutualiteit, het grootste ziekenfonds van België, heeft sinds dit jaar geen wereldwijde dekking meer. Reizigers die bijvoorbeeld naar de VS trekken, zijn daardoor aangewezen op een privéverzekering.

De reisbijstand van de ziekenfondsen helpt leden als ze medische problemen ondervinden in het buitenland. Indien nodig wordt een repatriëring geregeld. Daarvoor werken de verschillende ziekenfondsen samen binnen de alarmcentrale Mutas, die 24 uur op 24 telefonisch bereikbaar is.

De geografische dekking van de reisbijstand per ziekenfonds verschilt wel. Bij de Liberale Mutualiteit en het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds zijn er bijvoorbeeld al langer beperkingen. Bij de Socialistische Mutualiteiten verschilt het van afdeling tot afdeling. Met de CM voert nu ook het grootste ziekenfonds, met 4,5 miljoen leden, een beperkende landenlijst in.

De populaire reisbestemmingen in Europa of rond de Middellandse Zee vallen nog steeds onder de CM-reisbijstand. Wie het verder zoekt, valt echter uit de boot.

Onder meer Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Canada staan niet in de lijst van landen die gedekt worden. De CM maakt wel een uitzondering voor kinderen en jongeren die recht hebben op kinderbijslag. Voor hen blijft wereldwijde dekking gelden.