Radio 2 geeft vuilniszak ongeopend terug aan Schauvliege
Foto: ggm

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) is niet te spreken over een stunt van Radio 2. In het kader van het Grote Afvalonderzoek van de radiozender zou de vuilniszak van de minister afgelopen nacht gestolen zijn om te controleren of de minister goed sorteert. De zak is intussen, ongeopend, terug bij de minister.

Radio 2 voerde samen met Ovam het Grote Afvalonderzoek uit. Daaruit bleek dat de Vlaming zijn best doet om te sorteren, maar dat nog heel wat afval in de foute vuilniszak terechtkomt.

Het programma ging ook een kijkje nemen in de vuilniszakken van een aantal bekende Vlamingen. Daarvoor deed De Inspecteur een beroep op de ‘Ecowarrior’, die bij vijf bv’s de vuilniszakken ging stelen. Verschillende bronnen zeggen echter aan De Standaard dat die bv's, in tegenstelling tot Schauvlieghe, wél op de hoogte zouden geweest zijn van de actie.

Zo was gisteren tijdens Van Gils & Gasten te zien dat Roos Van Acker foutief yoghurtpotjes in de blauwe zak had gestopt en waren er twijfels of een flesje glijmiddel al dan niet in de blauwe zak hoorde.

Vorige week had Van Acker nog op Twitter laten weten dat er bij haar was ingebroken. Toen uitlekte dat het om een actie van Radio 2 ging, sprak ze haar afkeur uit. Maar verschillende bronnen bevestigen wel aan De Standaard dat Van Acker wel degelijk op de hoogte was van de stunt.

 

 

‘Inbreuk op de privacy van mijn man en kinderen’

Alle betrokken bv's waren dus vooraf op de hoogte. Enkel voor Vlaams minister van  Leefmilieu Joke Schauvliege was het een verrassing. Vannacht sloeg De Inspecteur namelijk toe bij Schauvliege. ‘De minister stelde vanmorgen vast dat haar vuilniszak gestolen was’, klinkt het bij woordvoerder Jan Pauwels. ‘De minister heeft meteen klacht ingediend bij de politie van Evergem.’

Achteraf bleek het te gaan om een soort stunt van radiozender Radio 2 in het kader van het Grote Afvalonderzoek van de zender. Schauvliege kon de stunt alvast niet smaken.

‘Nachtelijke diefstal vuilniszak, schending privacy van mijn man en kinderen, wie en wat volgt voor de luistercijfers ? @De_Inspecteur’, zo tweette CD&V-minister zelf. ‘Opnieuw worden grenzen manifest overschreden...’, reageerde collega-minister Hilde Crevits.

 

 

Volgens Pauwels is Radio 2 met de stunt te ver gegaan. ‘Dit is er echt wel over. Dit is een inbreuk op de privacy. Zowel de privacy van de minister als die van haar echtgenoot en haar twee kinderen worden te grabbel gegooid.’

De minister heeft volgens de woordvoerder niet alleen aangifte van de diefstal gedaan bij de politie, maar heeft ook aan Radio 2 laten weten dat ze niet zal meewerken aan het betrokken programma.

Radio 2 laat dinsdagmiddag in een reactie weten dat de vuilniszak ongeopend aan de minister wordt terugbezorgd. "Daarmee is de zaak voor beide partijen afgesloten", aldus nog Radio 2, dat verder geen commentaar kwijt wou over de zaak.
 

Andere 'slachtoffers'

Ook VRT-presentatrice Saartje Vandendriessche werkte mee aan de actie van de ploeg van De Inspecteur, net als Koen Crucke. De ‘ecowarrior’ sloeg verder ook toe bij regisseur Nic Balthazar.