Ageas waarschuwt voor extra kosten
Foto: BELGA

Verzekeraar Ageas publiceerde vanochtend een verdoken winstwaarschuwing van 137 miljoen euro. Het dividend blijft wel op bruto 2,10 euro.

Normaal gezien publiceert verzekeraar Ageas, de rechtsopvolger van Fortis, zijn resultaten pas op 15 januari. Maar blijkbaar vond Ageas - het bedrijf van ‘manager van het jaar’ Bart De Smet - het nodig om de beleggers vandaag al in een persbericht vervroegd te waarschuwen voor een aantal onvoorziene en eenmalige tegenvallers, die de winst in het vierde kwartaal in totaal 137 miljoen euro lager zullen doen uitvallen.

Zo kondigt Ageas onder meer aan dat het bedrijf door de volatiele beurzen in Azië 30 miljoen euro waardeverminderingen heeft genomen in Azië. Maar de grootste tegenvallers moest Ageas slikken in Engeland. Daar boekt de verzekeraar 27 miljoen herstructureringskosten voor de geplande sluiting van het kantoor in Glasgow en moest het extra voorzieningen aanleggen voor een reeks onverwachte kosten ten gevolge van nieuwe regels in Engeland.

Zo zet Ageas 25 miljoen euro extra opzij voor uitzonderlijke onderschrijvingsverliezen op de reserves voor speciale risico’s. En blijkbaar is er ook een juridische discussie met de ‘Lord Chancelor of de Ogden’ over de reserves voor schadedossiers voor lichamelijke letsels. In afwachting van de uitkomst van die discussie zet Ageas ook daar 55 miljoen euro extra opzij.

Ageas benadrukt wel dat het dividend door dit alles niet wordt beïnvloedt. De verzekeraar blijft van plan om de beleggers een dividend van bruto 2,10 euro per aandeel uit te keren.