maandag 6 februari 2017 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

 © Sebe Emmelot

Kind in de war? Bel eerste hulp bij psychische problemen

Jongere zoekt niet makkelijk psychiatrische hulp

Actieplan zet in op vroege detectie en interventie

Team probeert goed contact uit te bouwen

Geestelijke gezondheid

Geestelijke gezondheid
Lees verder onderaan

Van onze redactrice 

BRUSSEL Stel, uw zoon sluit zich al weken op in zijn kamer en leeft vooral ’s nachts. Hij wil niet meer naar school en verliest zijn interesse in zowat alles. U maakt zich grote zorgen, maar hij kaatst elk voorstel om hulp te zoeken af. Of: u merkt dat uw dochter het contact met de werkelijkheid aan het verliezen is, en u bent bang dat er iets ergs zou kunnen gebeuren. Zelf heeft ze geen oren naar uw bekommernissen. Er is psychische hulp nodig, maar waar vindt u die, als ze zelf niet wil meewerken?

Dat kan bij een VDIP-team: een groep van psychologen, een psychiater, een maatschappelijk werker en een ervaringsdeskundige, die snel hulp kunnen starten. Het team ‘klampt’ de jongere of jongvolwassene aan en doet daarbij grote moeite om een goed contact uit te bouwen, zodat de jongere hulp een kans wil geven.

‘We vertrekken vanuit een brede kijk op het functioneren van mensen’, zegt Bart Haerens, coördinator van het VDIP-team in Antwerpen. ‘Stel dat iemand met een beginnende psychose heel slecht slaapt, concentratieproblemen ervaart en geen eetlust meer heeft. Dan stellen we voor om te proberen daar iets aan te doen. Dit creëert een opstapje naar verdere hulpverlening’.

Zes maanden hulp

‘Ons doel is voorkomen dat het psychisch probleem chronisch wordt’ BART HAERENS  VDIP Antwerpen

VDIP (vroege detectie en interventie bij psychiatrische stoornissen) richt zich tot 16- tot 35-jarigen van wie de omgeving vermoedt dat er sprake is van een beginnend psychiatrisch probleem en die nog geen traject in de geestelijke gezondheidszorg achter de rug hebben. Omdat de betrokkene hulp mijdt, is er vaak ook een risico voor suïcide. De meldingen komen via huisartsen, familie, CLB-medewerkers, Jongerenadviescentra, opvangcentra of een andere eerstelijnsdienst.

In Antwerpen heeft het team al ruim acht jaar ervaring. ‘Jaarlijks krijgen we zo’n 400 telefonische vragen. In de helft van de gevallen gaat het om hulpverleners die tips en advies vragen, omdat ze vastlopen met hun cliënt. In Antwerpen hebben we vorig jaar bij 170 van die 400 vragen vroeginterventietrajecten opgestart.’

‘Dat zijn er veel, als je weet dat de hulpverlening intensief is, en we gemiddeld zes maanden hulp bieden, vaak tot de persoon kan starten in eventuele vervolghulpverlening’, zegt Haerens.

‘Ons doel is voorkomen dat het psychisch probleem chronisch wordt. Hoe vroeger iemand gepaste hulp krijgt, hoe gunstiger de effecten op langere termijn zijn. Als een opname toch nodig blijkt, streven we ernaar om de aanloop daarnaartoe zo vlot mogelijk te laten verlopen. Tijdens de opname blijven we mee nadenken over een mogelijk nazorgtraject. We doen dit zo veel mogelijk samen met de familie en/of andere steunfiguren in de omgeving.’

600.000 euro extra

Er zijn VDIP-teams op meerdere plaatsen in Vlaanderen, maar nog niet overal. De Vlaamse minister van Welzijn, Jo Vandeurzen (CD&V), schuift ze voortaan jaarlijks 600.000 euro extra toe, om de werkingen te versterken, bijvoorbeeld in de regio’s die nog niet zulke teams hebben. Dat verhoogt hun budget met 60 procent.

De beslissing maakt deel uit van het actieplan geestelijke gezondheid, dat volop inzet op vroegdetectie en vroeginterventie, in het bijzonder bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Dit is belangrijk omdat driekwart van de psychiatrische problemen start voor het 25ste levensjaar.

Overigens bereikt het team in Antwerpen ook veel jongeren en jongvolwassenen met een migratie-achtergrond. ‘Velen onder hen lijden erg onder een trauma, vanwege zaken die ze in hun land van herkomst of tijdens hun migratietraject hebben meegemaakt.’

‘Of er zijn ook jonge daklozen, die vanwege een psychische problematiek heel moeilijk de stap kunnen zetten naar alleen wonen. Wij gaan dan samen met de jongvolwassene, en met partners zoals het JAC (Jongeren Advies Centrum), op zoek naar ondersteuning die hem helpt om de situatie weer onder controle te krijgen.’

Meer info:

www.vdip.be

Geestelijke gezondheid

Geestelijke gezondheid

Minister Vandeurzen maakt extra budget vrij voor de VDIP-teams, maar ook voor andere innoverende initiatieven:

- De proefprojecten van eerstelijnspsychologen, die mensen met een hulpvraag in een tot vijf sessies proberen te helpen, worden verlengd tot 2019. In Ieper wordt gestart met eerstelijnspsychologen voor kinderen en jongeren.

- Het expertisecentrum voor hoogbegaafdheid Excentra krijgt middelen om een project op te starten voor hoogbegaafde jongeren met psychische problemen.

- TEJO, of het vrijwilligersinitiatief van therapeuten die gratis, snel en kortdurende therapeutische hulp bieden aan jongeren tussen 10 en 20 jaar, krijgt extra budget om naar meer steden uit te breiden.

(vbr)

Sport
 1. Wordt Dick Advocaat de nieuwe bondscoach van Nederland?
 2. Serena Williams haalt uit naar “racistische en seksistische” Roemeense coach
 3. Vanaf 2018-2019 steeds één home grown player op het parket
 4. Marco Fu houdt Neil Robertson uit kwartfinales op WK snooker
 5. Golden State Warriors met droge 4-0 naar tweede ronde van play-offs
 6. Standard-spits Belfodil verkozen tot ‘Lion Belge’
 7. Vandoorne blikt vooruit naar Rusland: "Het team heeft een mentale boost gekregen"
 8. Eerste tegenstandster Sharapova na schorsing: “Kan niet dat ze hier al staat”
 9. Video Nainggolan helpt Roma met tiende goal van het seizoen aan kloofje op Napoli
 10. Thiam blikvanger op Urban Memorial Van Damme in Luik
 11. Profrenner van Belgisch wielerteam breekt neus na aanval met baseballknuppel op training
 12. Massale belangstelling voor de BeNe Ladies Tour
 13. Wilmots lijft twee nieuwe jonge spelers in bij Ivoorkust
 14. Goede vriend Scarponi geeft forfait voor Ronde van Romandië om begrafenis bij te wonen
 15. Op de foto met Hazard en co? Het kan op 3 juni
 16. Titelverdediger Mark Selby op een drafje naar kwartfinales WK snooker
 17. Belgian Tornados schuiven op naar vijfde plek op Olympische Spelen van 2012
 18. Anderlecht-preses Roger Vanden Stock blijft voorzitter van de Pro League
 19. Louis Tobback opent de aanval op Moeskroen: “Hoopt dat BAS eindelijk ernstig besluit neemt”
 20. Ruud Vormer wordt niet vervolgd voor opstootje in Anderlecht