Langste lijnvlucht ooit vertrokken
archiefbeeld. Foto: Photo News

Vanochtend is in het Qatarese Doha de eerste rechtstreekse vlucht van Qatar Airways richting Auckland in Nieuw-Zeeland vertrokken. De passagiers zullen daarbij maar liefst 16 uur en 20 minuten in het vliegtuig zitten, een nieuw record. En op de terugvlucht wordt tegenwind verwacht.

De Boeing 777-200LR van Qatar Airways is vanochtend in de Qatarese hoofdstad vertrokken voor een reis van 14.535 kilometer. Daarbij doorkruist de vlucht tien tijdzones, om morgenochtend lokale tijd aan te komen in Auckland. Door de tegenwind zal de terugreis zelfs 17 uur en 30 minuten in beslag nemen.

Qatar Airways snoept daarmee het record van de langste rechtstreekse lijnvlucht af van Emirates. Die maatschappij vliegt van Dubai op Auckland, wat zo’n 300 kilometer minder ver is.

Het ziet er echter niet naar uit dat Qatar Airways lang zal kunnen genieten van de recordstatus. In 2018 wil Singapore Airlines met de nieuwe Airbus A350 rechtstreeks op New York gaan vliegen. Daarbij wordt 15.330 kilometer afgelegd, of 1.000 kilometer meer dan de reis van Qatar naar Auckland.