Erg divers podium voor De Nieuwe Lichting
The Lighthouse Foto: Koen Bauters

De Nieuwe Lichting ’17 van Studio Brussel krijgt een opvallend divers podium, met songwriter Tamino, rapper Kai Wen en indiepopband The Lighthouse. Zij werden na een show in de AB op het schild gehesen door de luisteraars van de zender.

In de AB stelden de acht ­finalisten van de vijfde ­editie van Studio Brussels De Nieuwe Lichting zich voor aan het grote publiek. Daarbij maakte vooral Tamino indruk. Hij wist ‘I bet you look good on the dancefloor’ van Arctic Monkeys om te toveren van wild om zich heen slaande Britpop naar een dreigende ballade waar Thom Yorke, PJ Harvey of Nick Cave jaloers op zouden zijn. Zijn single ‘Habibi’ legde de AB ook helemaal aan het eind van de avond onverbiddelijk het zwijgen op: ­zoals Tamino van een diepe croon naar een torenhoge falsetto klimt, dat dwingt respect af.

The Lighthousespeelde al een hele resem liveshows en schopte het zelfs tot op het Hongaarse Sziget-festival. Met hun indiepop konden we begrijpen waarom. Het is toegankelijk, doet denken aan Vampire Weekend en vooral: het klonk áf, en dat kon van veel andere acts niet gezegd worden. 

Kai Wen wist in de AB niet echt te overtuigen: een rapper die ­Kevin heet, uit Brugge komt en toch zingt over thuggen in de club, dat is altijd moeilijk. Temeer omdat zijn zang compleet de mist in ging tijdens zijn cover van Drakes ‘One dance’. Mooie salto aan het eind wel. 

Ook de andere zeven op het podium zorgden voor een genietbare avond in de AB. Dat programma was het resultaat van een half jaar jureerwerk door Kirsten Lemaire (Stubru), Jan Paternoster (Black Box Revelation), Eppo Janssen (Pukkelpop), Jonas Boel (Focus Knack) en Flip Kowlier, die hen selecteerden uit 850 inschrijvingen. Maar de voorbije week waren ze overgeleverd aan de goeie gratie van hun fans: De Nieuwe Lichting is een ouderwetse populariteitswedstrijd waarbij fans drie favorieten mogen nomineren via de Stubru-website.

Met alweer drie nieuwe winnaars neemt het aantal bands dat zich ‘winnaar van De Nieuwe Lichting’ mag noemen toe aan een ongezien tempo. De wedstrijd bestaat pas sinds 2013, maar begint met vijftien winnaars stilaan ­Humo’s Rock Rally naar de kroon te steken als hofleverancier van de Vlaamse popwereld, al was het maar in pure hoeveelheid.