Recordstraling gemeten in reactor Fukushima: ‘Hoogst alarmerend’
Foto: rr

In een van de reactoren van de getroffen kerncentrale in Fukushima zijn alarmerend hoge stralingswaarden gemeten. De eigenaar van de centrale zoekt koortsachtig naar de oorzaak.

In het Japanse Fukushima, waar in maart 2011 een kernramp plaatsvond als gevolg van een zware aardbeving, worden in een van de getroffen kernreactoren ‘hoogst alarmerende’ stralingswaarden gemeten. Dat meldt de eigenaar van de centrale, Tepco.

Concreet zijn waarden gemeten van 530 sievert per uur in het insluitingsvat (het gebouw dat rond de getroffen kernreactor werd gebouwd). Ter vergelijking: vanaf 1 sievert per uur krijgen personen die aanwezig zijn last van misselijkheid en braken. Vanaf 5 sievert sterft de aanwezige meestal binnen de maand. Een dosis van meer dan 10 sievert is dodelijk binnen de week.

De piek van 530 sievert per uur werd gemeten door een speciaal daarvoor ontworpen robot, die zich in het insluitingsvat bevindt.

Robot versus straling

Het is van het ogenblik van de kernramp geleden dat de stralingswaarden zo hoog waren, wat de Japanners verontrust en de eigenaar van de kerncentrale zwaar onder druk zet. Des te meer omdat de oorzaak van de stralingspiek nog niet kon worden gevonden.

‘Eerst dachten we aan nucleaire vloeistof die een gat zou hebben gemaakt in één van de wanden, maar dat blijkt uit de eerste onderzoeken niet het geval’, aldus het bedrijf Tepco. ‘Het is voorlopig onduidelijk waar de recordstraling vandaan komt. Wij kunnen wel verzekeren dat de pieken momenteel geen invloed hebben op de omgeving omdat het insluitingsvat de straling tegenhoudt.’

De eigenaar wil de robot die zich nu in het insluitingsvat bevindt inzetten om uit te zoeken wat er in de reactor zelf misloopt. De operatie om de robot op de juiste locatie te krijgen, kan echter nog een maand duren. Eens de robot in de reactor geraakt, verwacht Tepco dat er slechts twee uur tijd is om een oorzaak te vinden. Daarna wordt de werking van de robot verminderd door de hoge stralingswaarden, waarna het exemplaar uiteindelijk onbruikbaar wordt.