VS: ‘Waarschijnlijk burgerslachtoffers bij aanval in Jemen’
De Amerikaanse president Trump heeft woensdagnamiddag de luchtmachtbasis van Dover in Delaware bezocht, om er het lichaam van de eerste Amerikaanse soldaat te groeten die sneuvelde onder zijn presidentschap. Foto: AFP

Centcom, het Amerikaanse commando in het Midden-Oosten, heeft woensdag verklaard dat er ‘waarschijnlijk’ burgers, onder wie kinderen, werden gedood bij een aanval van de speciale eenheden tegen Al-Qaeda in Jemen op zondag. Na de aanval, waarbij ook een Amerikaanse soldaat omkwam, meldde een Jemenitische bron dat 41 strijders van Al-Qaeda omkwamen, net als acht vrouwen en acht kinderen.

‘Het lijkt erop dat de mogelijke burgerslachtoffers werden geraakt door aanvallen’ vanuit vliegtuigen of helikopters die werden opgeroepen om de grondtroepen te helpen, aldus Centcom. Die troepen waren aan het strijden ‘tegen een welbepaalde vijand, waartoe ook vrouwen behoorden’. De Amerikaanse special forces werden ‘van alle kanten aangevallen, ook vanuit woningen en gebouwen’, klinkt het.

Al-Qaeda op het Arabisch schiereiland (Aqpa) staat erom bekend om ‘vrouwen en kinderen te verstoppen in de oorlogszones en kampen, en toont zo de hele tijd zijn minachting voor onschuldige mensenlevens’, aldus Centcom-woordvoerder John Thomas.

Operatie al langer voorbereid

De aanval was de eerste antiterreuroperatie onder president Donald Trump. De raid werd echter al een hele tijd voorbereid met het akkoord van ex-president Barack Obama, aldus het Pentagon. Door ‘operationele redenen’ vond de aanval zondagavond plaats en niet twee weken geleden, toen Obama nog in het Witte Huis zat.

Bij de aanval werd één Amerikaanse soldaat gedood en raakten drie andere soldaten gewond. Bij een ongeval met een helikopter in de buurt van de plaats van de operatie raakten nog eens drie Amerikanen gewond.

Trump groet lichaam van gesneuvelde soldaat

De Amerikaanse president Trump heeft woensdagnamiddag de luchtmachtbasis van Dover in Delaware bezocht, om er het lichaam van de eerste Amerikaanse soldaat te groeten die sneuvelde onder zijn presidentschap.

De lichamen van Amerikaanse soldaten die sneuvelen tijdens operaties komen steeds aan in Dover. Donald Trump arriveerde er met een helikopter, voor een onverwacht bezoek in het gezelschap van zijn dochter Ivanka.

Er vond een ceremonie plaats, die op vraag van de familie in intieme kring werd gehouden. De gesneuvelde soldaat is de 36-jarige William ‘Ryan’ Owens, die deel uitmaakte van de Navy Seals. Dat zijn de prestigieuze marine-eenheden gespecialiseerd in bliksemaanvallen tegen extremistische netwerken.