Een honderdtal manifestanten heeft in Brussel betoogd tegen de komst van Myron Ebell, de omstreden klimaatadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij gaf de openingsspeech op een conferentie van Europese conservatieven.

‘Conservatieven zijn de beste natuurbeschermers’, zo stellen de organisatoren de Blue Green Summit voor. ‘Kapitalisme is de enige kracht die sterk genoeg is om ons milieu te redden.’

De conferentie wordt georganiseerd door de Alliantie van Conservatieven en Hervormers in Europa (Acre). Aan de paneldiscussies nemen verschillende experts en politici deel, onder wie Jos Delbeke, chef-klimaat bij de Europese Commissie, en N-VA-europarlementslid Anneleen Van Bossuyt. Maar vooral de aanwezigheid van Myron Ebell, een klimaatscepticus en een lobbyist voor de fossiele industrie, springt in het oog.

Ebell, die net geen klimaatnegationist is, kreeg van president Donald Trump de opdracht om het Amerikaans Milieuagentschap onder handen te nemen. Hij vindt de klimaatverandering een overroepen probleem.

Protest

In Brussel betoogden een honderdtal mensen tegen zijn komst. Ebell werd bij zijn aankomst uitgejouwd. Tijdens de openingsspeech hield Joeri Thijs, klimaatexpert van Greenpeace, een pancarte vast met daarop ‘RESIST’ geschreven. 'U zou geen keynote-spreker mogen zijn in het hart van Europa', zei de activist toen hij werd buitengezet.

‘U ziet een voorbeeld van hoe weerspannig het Brussels establishment is tegenover de ideeën die hier vandaag gepresenteerd worden’, citeerde Acre Ebell op Twitter met een foto van demonstranten.

 

Speech

In zijn speech zei Ebell onder meer dat het klimaatbeleid niet aan experts mag overgelaten worden omdat ze vooral hun zakken willen vullen.

Voor N-VA-europarlementslid Anneleen Van Bossuyt, die zelf ook een panel modereert, gingen zijn woorden veel te ver, maar ze verdedigt zijn komst wel. Zo kunnen de deelnemers ook eens een tegenstem horen. Dat vindt ook Jos Delbeke. Het is goed dat we eens horen wat hij denkt, en dat hij hoort wat wij denken, zei hij aan onze redactie.

 

Ook tijdens de panelgesprekken kreeg Ebell tegenwind. Lord Baker, die Brits minister van Klimaat was onder premier David Cameron, was ontgoocheld in het standpunt van Ebell. Hij vindt dat het klimaatbeleid niet aan de markt kan worden overgelaten en experts zijn wel degelijk belangrijk.