De Franse socialisten hebben vandaag hun presidentskandidaat gekozen. De grote favoriet, gewezen minister Benoît Hamon, heeft overtuigend gewonnen van Manuel Valls, tot voor kort nog premier onder president Hollande.

Benoît Hamon heeft zondag de socialistische voorverkiezingen voor de presidentsverkiezingen van april-mei in Frankrijk gewonnen. Hij lag in de tweede stemronde ruim voor op oud-premier Manuel Valls, zo maakten verscheidene bronnen binnen de Parti socialiste bekend. Hamon zou volgens gedeeltelijke uitslagen ongeveer 58 procent van de stemmen gekregen hebben, tegen 42 procent voor Manuel Valls.

In zijn toespraak benadrukte Hamon de noodzaak om een 'nieuwe bladzijde van onze geschiedenis te schrijven. Ons land heeft nood aan links, maar een modern, innoverend links, gericht op de toekomst. Een links dat denkt aan de wereld zoals hij is en niet zoals hij is geweest', aldus Hamon, de favoriet voor deze voorverkiezingen.

Hamon wil het linkse kamp samenbrengen. Hij kondigde aan vanaf maandag contact op te nemen met alle kandidaten van deze voorverkiezing, maar ook met 'iedereen die links en de politieke ecologie erkent, in het bijzonder Jean-Luc Mélenchon en Yannick Jadot, om enkel aan het belang van Frankrijk te denken.'
 

Realistisch of niet, de 49-jarige Hamon was de grote favoriet. De ‘Franse Bernie Sanders’ wil een basisinkomen van 750 euro invoeren en een belasting heffen op robots om de sociale zekerheid te financieren, terwijl het op bedrijfsniveau mogelijk moet zijn om de werktijd te verlagen tot 32 uur – met behoud van loon. De Europese limiet op het begrotingstekort van 3 procent moet op de schop. Hamon heeft ook een ‘groene kant’ en wil bijvoorbeeld het gebruik van diesel afschaffen tegen 2025.

Om zijn achterstand na de eerste ronde goed te maken, viel Valls zijn uitdager frontaal aan op de twee grote assen die deze presidentscampagne bepalen: economie en identiteit. ‘Wat Hamon voorstelt, komt over vijf jaar neer op 500 miljard euro extra uitgaven. Niemand gelooft ook maar even dat men zich met zo’n programma kan laten verkiezen’, zei Valls, die waarschuwt dat Hamons plannen zullen leiden tot hogere belastingen.

De tweestrijd tussen Benoît Hamon en ex-premier Manuel Valls, die zondagavond beslecht wordt, zal vermoedelijk het lot van de PS voor jaren bepalen. Er is sprake van ‘deux gauches’, die onverzoenbaar zijn. Het links van Hamon wordt omschreven als radicaal, utopisch of postkapitalistisch links, dat van Valls krijgt de epitheta hervormingsgezind en realistisch mee.

Prognoses

Volgens de prognoses zullen tussen de 1,7 en 2 miljoen mensen gestemd hebben in de tweede ronde van de voorverkiezingen bij de Parti Socialiste in Frankrijk, zo heeft Christophe Borgel, de voorzitter van het organisatiecomité, zondag rond 18 uur aan de pers gezegd. De stembureaus sloten om 19 uur.

Om 17 uur hadden ruim 1,306 miljoen mensen hun stem uitgebracht, preciseerde Borgel. Dat is 22,8 procent meer dan in de eerste stemronde.