Amerikaanse rechter schort beslissing Trump tijdelijk op
Overal in het land is er protest tegen de maatregel van Trump Foto: epa
De mensen die sinds vrijdag gearresteerd werden in het kader van het decreet van de Amerikaanse president Trump, mogen niet uitgewezen worden. Dat heeft een Amerikaanse federale rechter zaterdagavond beslist, die daarmee deels gehoor gaf aan de ngo’s die het decreet aanvochten.

Trump ondertekende vrijdagavond een omstreden decreet dat ervoor zorgt dat het Amerikaanse programma voor vluchtelingenopvang vier maanden wordt geschorst, Syrische vluchtelingen voor onbepaalde tijd niet toegelaten worden en reizigers uit zeven moslimlanden (Iran, Irak, Jemen, Somalië, Libië, Syrië en Soedan) voor negentig dagen niet toegelaten worden tot de VS.

Die laatste migratieregel wordt alvast de komende zeven dagen opgeschort. Ann Donnelly, de federale rechter in Brooklyn, willigde het verzoek van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie ACLU in voor het hele land. ACLU voerde aan dat het risico op verwondingen bij hun deportatie te groot is.

'Dit toont aan dat president Trump wetten en decreten aanneemt die ongrondwettelijk en illegaal zijn. De rechtbanken zijn er om de rechten van iedereen te verdedigen', zo reageerde ACLU-directeur Anthony Romero op de uitspraak. 'De zaak is verre van afgelopen, in februari vindt nog een nieuwe hoorzitting plaats', zei ACLU-advocaat Lee Gelernt. 'Het belangrijkste vanavond is dat niemand op het vliegtuig wordt gezet.'

Vast op de luchthaven

De rechter verplichtte de regering ook om de lijst met alle personen die sinds vrijdagavond vastgehouden werden op de Amerikaanse luchthavens openbaar te maken, voegde de advocaat toe. Sinds de ondertekening van het decreet werden op de Amerikaanse luchthavens tientallen inwoners uit de betrokken landen gearresteerd. De meesten onder hen beschikken over een geldig visum en soms zelfs over een green card.

Enkele minuten na de uitspraak in New York, vaardigde een rechter in de staat Virginia een tijdelijk gerechtelijk bevel uit. Dat verbiedt zeven dagen lang de uitwijzing van mensen met een green card die vastgehouden worden op de Dulles International Airport in Washington D.C., zo berichtte Washington Post.

 

Op de JFK-luchthaven in New Tork werden twaalf mensen vastgehouden. Een van hen was een Irakees die tijdens de oorlog in Irak voor de VS werkte als tolk. Hij werd negentien uur vastgehouden alvorens hij weer werd vrijgelaten. Hij diende een klacht in tegen Trump en zijn administratie, omdat de aanhouding volgens zijn advocaat onwettelijk was.

Ook in San Francisco, Amsterdam en Cairo werden mensen niet toegelaten. De Egyptische autoriteiten hielden, enkele uren nadat Trump zijn decreet ondertekende, zes Arabieren tegen die naar de VS wilden. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM weigerde zaterdag zeven passagiers naar de VS te vliegen. De nieuwe migratieregels gelden ook voor het cabinepersoneel.

Op Brussels Airport hebben er zich tot nog tie geen problemen voorgedaan met vluchten naar de VS. 'Alle vluchten zijn vertrokken zoals gepland', aldus een woordvoerster van de luchthaven.

'Geen moslimverbod'

Honderden mensen kwamen zaterdag samen op JFK om te protesteren tegen Trumps decreet. Verschillende verenigingen die vluchtelingen en migranten verdedigen hadden hiertoe opgeroepen, net als de ACLU. De betogers wilden duidelijk maken dat vluchtelingen wel welkom zijn in de VS.

De nieuwe beperkingen voor vluchtelingen en reizigers zijn 'geen moslimverbod', zo verdedigde Trump zaterdagavond zijn nieuwe decreet. 'We waren helemaal voorbereid. Het werkt heel goed', zei hij aan journalisten op het Witte Huis. 'Je ziet het op de luchthavens. Je ziet het overal. Het werkt heel goed en we gaan een heel, heel strikt verbod hebben, en extreem doorlichten, wat we al jaren hadden moeten doen.'