Minder industriële jobgroei door loonakkoord
Agoria-ceo Marc Lambotte. Foto: BELGA

Industriële werkgevers zullen door het loonakkoord minder nieuwe banen kunnen scheppen.

Agoria, de koepel van industriële werkgevers, zal niet dwarsliggen bij de goedkeuring van het loonakkoord dat onlangs is afgesloten. Maar de combinatie van 1,1 procent opslag met een verwachte indexering van 2,9 procent zal jobs kosten, denkt topman Marc Lambotte. Zonder het loonakkoord zou de tewerkstelling in de sector dit jaar sneller hebben kunnen groeien.

Agoria raamt dat de werkgelegenheid in de techno-industrie dit jaar beperkt zal blijven tot 200 jobs, terwijl er vorig jaar een aangroei was van 3.000 arbeidsplaatsen. Maar dat heeft ook veel te maken met de sluiting van Caterpillar, geeft Agoria toe.

Agoria pleit ervoor om de automatische indexering te plafonneren tot op het niveau van het minimumloon. Op die manier kan de Belgische loonhandicap verder worden afgebouwd. Elke procent afbouw kan 1.500 jobs opleveren, zegt Lambotte. Hij noemt het wel positief dat de investeringen fors aantrekken: met 9 procent tot 2,5 miljard euro. Vooral Volvo in Gent en Audi in Brussel investeren zwaar in nieuwe productielijnen.