‘Ik ben de eerste allochtone prins carnaval van Aalst’
Foto: VTM

Raf Sidorski is dit weekend uitgeroepen tot 65ste prins carnaval van Aalst. ‘Ik ben de eerste allochtone prins carnaval’, zegt de 31-jarige die op zijn zevende met zijn broer en moeder vanuit Polen naar Aalst verhuisde aan VTM.

Er waren vier kandidaten die van het schepencollege om de scepter mochten strijden: David Bockstael, Raf Sidorski, Ronny Eemans en Chris Boone. Die laatste was in 2010 al eens prins. Ook Sidorski was ook niet aan zijn proefstuk toe: in 2008 nam hij deel aan de verkiezing voor prins carnaval van de Arendwijk - een plaatselijke wijkcarnaval in Aalst, enkele weken na het grote carnavalsfeest. Hij moest toen het onderspit delven tegen Dennis De Wolf, die in 2016 prins carnaval werd van de stad Aalst.

Dat er vier kandidaten waren, stemde burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) bijzonder tevreden. ‘Het bewijst eens te meer dat de titel heel belangrijk en begeerd is.’

Prins Raf

Uiteindelijk trok Raf Sidorski aan het langste eind. Hij mag zich één jaar prins carnaval noemen. De stemming via sms kende wat problemen, maar uiteindelijk bracht de deurwaarder duidelijkheid en maakte hij de winnaar bekend.

‘Het is zo fantastisch. Het is alsof het lot mij naar hier gebracht heeft!’, reageerde een gelukkige Sidorski aan VTM Nieuws. ‘Ik ben de eerste allochtone prins van de stad. De eerste allochtoon die deze wedstrijd wint. Ik heb Poolse roots. In 1994 ben ik naar hier gekomen. Ik heb me volledig proberen te integreren en ben verliefd geworden op Aalst en op carnaval.’

Sinds 1953 heeft Aalst Carnaval zijn eigen prins carnaval. De verkozen prins blijft één jaar in functie en moet de carnavalsdriedaagse draaiende houden. Op één prinses na, Stefanie Daeleman (2011), werd steeds een man verkozen. Aalst carnaval barst op 26 februari los met de 89ste stoet.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be