Hamon opeens belangrijkste socialistische presidentskandidaat
Benoït Hamon Foto: Photo News
Oud-minister Benoît Hamon heeft de eerste ronde gewonnen van de presidentiële voorverkiezingen bij de Franse socialisten. Hij haalde het van de onlangs afgetreden oud-premier Manuel Valls. Volgende zondag vindt de tweede ronde plaats.

Met 80 procent van de stembureaus haalt Hamon 36,3 procent van de stemmen. Valls blijft steken op 31,1 procent. Een andere oud-minister, Arnaud Montebourg is op ruime afstand de derde, met 17,5 procent. Hij roept zijn aanhangers nu op om voor Hamon te kiezen. Volgende zondag vindt de tweede ronde plaats, met enkel nog Hamon en Valls als kandidaten. 

Hamon heeft al enige tijd afstand genomen van het huidige regeringsbeleid van hun partijgenoot François Hollande, die niet meer opkomt. Hamon pleit voor een radicalere linkse koers. Hij spreekt nu van een 'duidelijke boodschap van hoop en vernieuwing'. Hij roept op in de tweede ronde de 'mobilisatie te versterken'. 'Het komt er nu op aan de mobilisatie van de eerste ronde meer kracht te geven', zei Hamon, die verder nog zijn tegenkandidaat Arnaud Montebourg bedankte voor de steun. 

Oud-premier Valls verdedigde zondagavond 'verantwoordelijk links', tegenover de 'onuitvoerbare beloftes' van zijn rivaal Hamon. Hij voegde eraan toe dat 'niets vaststaat' voor de tweede ronde, op 29 januari. Valls meende verder nog dat de keuze van de tweede ronde 'de keuze wordt tussen het zekere verlies en de mogelijke overwinning'. Hamon deed die opmerking al meteen af als 'oude politiek'.


In de peilingen doen de socialisten het duidelijk minder goed. Verwacht wordt dat de presidentsverkiezingen zullen uitdraaien op een tweestrijd tussen de extreemrechtse Marine Le Pen en de conservatieve François Fillon.