Geen nieuwjaarscadeau voor stakers
Foto: pma

Werknemers van het Oost-Vlaamse textielbedrijf Utexbel die deelnamen aan de nationale stakingsactie van 7 oktober, hebben eind vorig jaar geen nieuwjaarsgeschenk gekregen. ‘Een negentiende-eeuwse manier van omgaan met het personeel’, klagen de vakbonden aan. Voor Utexbel ‘is de zaak volledig afgehandeld’, klinkt het in een reactie.

‘We vinden het heel spijtig dat het personeel op deze manier een stuk tegen elkaar wordt uitgespeeld’, zegt Maya Braeckman (ABVV) namens het vakbondsfront met ACV en ALCVB. ‘Bovendien is dit een nogal negentiende-eeuwse manier van omgaan met het personeel. Door het deelnemen aan een stakingsactie ben je plots geen goede werknemer. Het is niet omdat werknemers opkomen voor hun rechten, dat ze niet beloond mogen worden voor het goede werk dat ze de rest van het jaar deden.’

De vakbonden merken voorts op dat er op 7 oktober geen stakingspost stond aan de poorten van Utexbel. Omdat ze naar eigen zeggen 2017 met een positief antwoord willen inzetten, zullen ze dinsdagmiddag tussen 12.30 en 13.30 uur suikerwafels uitdelen aan het voltallige personeel op de drie sites in Ronse.

‘Zaak afgehandeld’

Bij Utexbel wensen ze niet te reageren op het incident. ‘We hebben het intussen allemaal besproken met de regionale vakbondssecretaris en voor ons is de zaak afgehandeld. Alles is besproken met de mensen die het moeten weten’, klinkt het bij Gert Heyerick van de personeelsdienst van Utexbel.