Rijkste 10 procent bezit bijna helft van <strong>Belgisch vermogen</strong>
Belgiës rijkste mens Albert Frère krijgt in 2006 een Lifetime Achievement Award uit de handen van de toenmalige premier Guy Verhofstadt. Foto: belga

Albert Frère bezit meer dan 2 miljoen Belgen samen. Zelfs in het egalitaire België zijn vermogens ongelijk verdeeld.

De rijkste 10 procent Belgen bezit bijna de helft van het vermogen in ons land. Anderzijds bezit de minst vermogende helft maar 8,8 procent daarvan. Dat schrijft de ngo Oxfam Solidariteit op basis van de Global Wealth Database van Crédit Suisse, waarin onder meer cijfers van de ECB zijn verwerkt.

De rijkdom is in ons land dus ongelijk verdeeld, maar iets minder ongelijk dan in de rest van de eurozone. Uit onderzoek van de ECB bleek onlangs dat de rijkste 10 procent Europeanen 51,2 procent van de totale rijkdom bezit.

Op wereldniveau is de ongelijkheid veel extremer. De rijkste 1 procent van de wereldbevolking bezit meer dan alle anderen. Zo erg is het in België lang niet: de rijkste 1 procent bezit 17,9 procent van het totale vermogen. In internationaal verband is de ongelijkheid in België dus veel geringer dan in veel andere landen.

Rijkste 10 procent bezit bijna helft van <strong>Belgisch vermogen</strong>

Toch spreken de cijfers tot de verbeelding. De rijkste 10 procent van de Belgen (ruim 1 miljoen personen) bezitten samen ongeveer 1.043 miljard euro. De minst vermogende helft (5,5 miljoen mensen) bezit zo’n 208 miljard euro. ‘Alarmerend’, vindt Oxfam. Albert Frère, die in zijn eentje goed is voor 6,2 miljard euro, bezit meer dan de 2 miljoen minst vermogende Belgen samen.

De Credit Suisse Global Wealth Database definieert vermogen als financiële bezittingen plus vastgoed, verminderd met de schulden. Dat verklaart waarom de minst vermogende 10 procent een negatief vermogen hebben: hun schulden zijn groter dan hun bezittingen. Het kan dus gaan om mensen die goed kunnen rondkomen, maar wel veel schulden en weinig spaargeld hebben.

Ook op het niveau van het inkomen neemt de ongelijkheid volgens Oxfam toe. De afgelopen twintig jaar heeft de armste 10 procent zijn inkomen met 21 procent zien groeien, maar voor de rijkste 10 procent ging het om 46 procent.

‘Obsceen’

Oxfam publiceert het rapport over de wereldwijde ongelijkheid elk jaar aan de vooravond van de jaarvergadering van het Wereld Economisch Forum in Davos. Dit jaar wordt daarin een correctie doorgevoerd: het rapport stelt vast dat wereldwijd de rijkste acht mannen evenveel bezitten als de 3,6 miljard mensen in de armste helft van de wereldbevolking. Vorig jaar kwam de ngo nog tot de conclusie dat de 62 rijksten evenveel bezitten als de armste helft. Maar de ramingen die Credit Suisse doet om het vermogen te meten, hebben uitgewezen dat de allerarmsten meer schuld hebben dan gedacht, en de middengroepen minder bezittingen. Het aandeel van de armste helft in het wereldwijde vermogen werd gecorrigeerd van 0,7 procent naar 0,2 procent.

Maaike Vanmeerhaeghe van Oxfam Solidariteit vindt de ongelijke verdeling van de rijkdom ‘obsceen’. ‘Deze extreme ongelijkheid houdt honderden miljoenen mensen in armoede gevangen, ondermijnt onze samenleving en tast onze democratie aan. Over de hele wereld wordt gesnoeid in de budgetten voor onderwijs en gezondheidszorg terwijl bedrijven en superrijken belasting ontwijken.’