Handenvrij winkelen slaat (nog) niet aan in Gent
Shoppers kunnen in de Gentse binnenstad iets kopen, afrekenen en later oppikken in een parking of afhaalpunt. Foto: fvv

Het experiment met handenvrij winkelen in de Gentse binnenstad is nog geen groot succes. In een maand lieten slechts 169 shoppers hun aankopen leveren in een afhaalpunt of de parking. Daardoor is er wel geld om het project gratis door te zetten.

Voelt het té vreemd aan om iets te kopen, maar met lege handen uit de winkel te stappen? Hebben shoppers hun zakjes gewoon graag bij zich? Is Shop en Hop nog niet bekend genoeg? Is het niet handig? Of is er gewoon geen publiek voor? Hoe dan ook, het grootschalige experiment met handenvrij winkelen blijkt in de binnenstad van Gent voorlopig geen groot succes.

Sinds 10 december kunnen shoppers in 130 winkels in de binnenstad iets kopen, dat afrekenen en het later oppikken in een ondergrondse parking of één van de drie bovengrondse afhaalpunten naar keuze. Gratis. De stad maakte er een aanzienlijk budget voor vrij, 150.000 euro voor het opzetten van het systeem en 170.000 euro voor communicatie.

Rome

Maar sinds de lancering hebben slechts 169 mensen één of meer pakjes laten leveren. Dat blijkt uit cijfers die Sandra Van Renterghem (N-VA) in de gemeenteraad opvroeg. Er zijn 256 transacties verricht, in 63 verschillende winkels. ‘Logisch, Rome is ook niet in één dag gebouwd. Het heeft nog bekendheid nodig’, zegt Van Renterghem.

Een evaluatie is er nog niet. Het stadsbestuur wil het systeem meer tijd geven. Aan potentiële gebruikers zal het alvast niet gelegen hebben, de Gentse binnenstad werd de voorbije weken herhaaldelijk overrompeld.

‘De gebruikscijfers lijken niet gigantisch, maar het systeem verkeert nog in zijn beginfase’, zegt Christophe Peeters (Open VLD), schepen van Middenstand.

Sint-Pietersstation

Omdat er geen stormloop is op de service, die Gent voorlopig gratis aanbiedt, is er geld over om nog zeker tot de zomer door te gaan met het experiment. Tot eind januari kan elke shopper in Gent-centrum elke dag gratis handenvrij winkelen. Vanaf februari kan dat ook elke zaterdag of koopzondag.

‘Ondertussen onderzoeken we ook uitbreidingen, zoals laten leveren in het Sint-Pietersstation of aan park-and-rides’, zegt Peeters. ‘We proberen een mentaliteit te veranderen, kopen zonder iets in handen te hebben. En dat duurt even. Een grote retailer zoals Zalando heeft ook pas vorig jaar voor het eerst winst gedraaid. Gent is de eerste stad die op grote schaal experimenteert met Shop & Hop. We zijn behoorlijk tevreden met de resultaten.’