‘Trump doet niet genoeg om belangvermenging te vermijden’
Foto: AFP

De plannen die Donald Trump woensdag aankondigde om belangenvermenging tegen te gaan zijn ontoereikend. Dat stelt Walter Shaub, het hoofd van het Amerikaanse Bureau voor Overheidsethiek . Hij stelt maatregelen voor die verder gaan.

‘Het plan dat de president aankondigde voldoet niet aan de normen die gevolgd worden door de personen die hij voordroeg en waaraan elke president van de laatste vier decennia voldeed’, aldus Shaub op een persconferentie.

Hij benadrukte dat alle Amerikaanse presidenten sinds Jimmy Carter de norm uit een wet van 1978 volgden, die er kwam na het Watergateschandaal. Die norm is dat ze hun activa in een ‘blind trust’ onderbrengen, of hun investeringen beperken tot activa zonder risico op belangenconflicten, zoals beleggingsfondsen.

De aanbevelingen aan Trump zijn nog steeds dezelfde, aldus Shaub. ‘Hij moet afstand nemen van zijn financiële belangen, enkel zo kunnen conflicten opgelost worden.’

De miljardair bevestigde woensdag dat hij de controle over zijn familiebedrijf aan zijn zoon Donald Jr. en Eric zal geven, maar niet van plan is om zijn aandelen te verkopen, omdat dat volgens zijn advocaat niet mogelijk is.

‘Mijn hoop is dat, als het Bureau voor Overheidsethiek constructieve feedback op zijn plan kan geven, hij er voor zou kunnen kiezen om aanpassingen te doen die zijn belangenconflict oplossen’, aldus de topman van het Bureau voor Overheidsethiek, die benadrukte dat Trump nog tijd heeft om zijn plan aan te passen.