Vanaf 21 mei is het zover. Dan zendt de Amerikaanse televisiezender Showtime een nieuw seizoen uit van Twin Peaks, de legendarische serie uit de jaren ‘90. Met een indrukwekkende cast en de originele bedenkers hopen ze het succes van toen te kunnen evenaren.

Aftellen kan beginnen: nieuwe Twin Peaks in mei opnieuw uitgezonden
Sherilyn Fenn (als Audrey Horne) en Kyle MacLachklan (als Dale Cooper) onderzochten de moord. Foto: ISOPIX

Wie vermoordde Laura Palmer? Die vraag lag op heel wat kijkers hun lippen, toen in 1990 de mysterieuze reeks op de buis kwam. Toen in de negende aflevering van de tweede reeks de dader bekend werd, verzwakte de aandacht voor de reeks. Het einde van het tweede seizoen eindigde met een dramatische cliffhanger in het fictieve plaatsje ‘Twin Peaks’. In 1992 kwam er nog een film uit, maar dat was een prequel van de serie. De ontknoping van de spannende seizoensfinale volgde niet. Tot nu.

Mix van oud en nieuw

De nieuwe serie is geschreven door de oorspronkelijke bedenkers David Lynch en Mark Frost. Oude personages zijn gemixt met nieuwe acteurs. Onder meer Kyle MacLachlan neemt zijn rol als agent Dale Cooper en ook Sherilyn Fenn, Mädchen Amick, David Duchovnny en Harry Dean Stanton zijn opnieuw van de partij. Acteurs Monica Bellucci, Naomi Watts, Jim Belushi, Ashley Judd, Jason Leigh, Laura Dern en Amanda Seyfried zullen hun debuut maken in de serie. Een indrukwekkende topcast, volgens kenners.

Aftellen kan beginnen: nieuwe Twin Peaks in mei opnieuw uitgezonden
Bedenker en scenarist David Lynch zal zelf ook meespelen. Foto: Richard Shotwell/Invision/AP

Over het verhaal is nog niets bekend, maar David Lynch laat alvast weten dat het niet gaat om een remake. Het nieuwe seizoen zal 18 afleveringen tellen van telkens één uur lang en de verwachtingen zijn heel hoog. ‘Het woord ‘verwachting’ heeft iets magisch’, zei regisseur David Lynch, die bekend staat om zijn mysterieuze uitspraken. ‘Mensen verwachten iets en hopen dat die verwachting dan uitkomt als ze het zien.’

De regisseur beschouwt deze reeks als een film. ‘De mensen zullen de afleveringen ook ervaren als een opgedeelde film,’ zegt Lynch.

Moeilijk proces

De productie van de nieuwe reeks ging niet altijd van een leien dakje. Lynch vond dat Showtime te weinig geld had voorzien en stopte zelfs even met het schrijven van de reeks. Uiteindelijk heeft hij de nieuwe ‘Twin Peaks’ toch afgewerkt, wat volgens Showtime-CEO Dave Nevins meteen ook het einde is van de serie. ‘Volgens mij is dit de zuivere heroïne-versie van David Lynch’, zegt de bedrijfsleider. ‘Zeg nooit nooit, maar momenteel zijn er geen plannen voor meer.’

Hoe de nieuwe versie er zal uitzien, kan je zelf bekijken vanaf 21 mei om 21 uur in New Yorkse tijd op Showtime. Of de reeks ook in ons land te zien zal zijn, wanneer en op welke zender is nog niet bekendgemaakt.