‘Misschien ergste storm in 50 jaar tijd op komst’
archiefbeeld. Foto: Jimmy Kets

De kust maakt zich op voor de zwaarste storm in jaren. Het water stijgt waarschijnlijk zelfs nog hoger dan bij de zware Sinterklaasstorm van 2013. Daarom worden extra maatregelen genomen en zullen dijken en staketsels worden afgesloten. Bredene schrapt de nieuwjaarsduik en Middelkerke sluit zelfs de stranden en dijk af.

Een noordwesterstorm gekoppeld aan springtij. Dat is de reden waarom het alle hens aan dek is aan de kust. Volgens voorspellingen van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (AMDK) van de Vlaamse overheid wordt reeds in de nacht van woensdag 11 op donderdag 12 januari een bijzonder hoog waterpeil voorspeld. En dat zal ook donderdag tijdens de dag en bij hoogtij het geval zijn.

‘Maar de hoogste stijging verwachten we op vrijdag (hoogtij om 14 uur). Dan wordt immers een waterpeil voorspeld van 6,35 meter, nog iets hoger dan bij de zware Sinterklaasstorm van 2013. We mogen dus gerust van een ernstige situatie spreken’, zegt Steve Timmermans, adviseur bij het AMDK.

‘Deze storm is misschien de ergste in vijftig jaar. Dus worden extra maatregelen genomen. Zo worden in de havens de schotten in de stormmuren geplaatst, worden constructies verstevigd met zandzakken of extra verankerd en worden dijken en staketsels afgesloten voor het publiek. Allemaal om te verhinderen dat er overstromingen komen’, zegt Timmermans.

Weyts: ‘Geen risico op structurele overstromingen’

‘De voorspelde waterstand zal nog een 15-tal centimeter hoger zijn dan met de Sinterklaasstorm in 2013’, zegt minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Vlaamse Rand,Toerisme en Dierenwelzijn Ben Weyts.

‘Preventieve maatregelen zijn opgedragen en besproken met de gemeentelijke diensten en aannemers. Inzake noodplannig zijn er geen risico’s op structurele overstromingen. Door de verwachte golven van 2.50 meter met pieken tot 4 meter kan er wel golfoverslag zijn die wateroverlast veroorzaakt voor de onmiddellijk omwonenden. Dit risico is het grootst in de havens’ zegt de minister. ‘De nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen door de verschillende diensten’.

Nieuwjaarsreceptie afgelast

Woensdagmiddag was er crisisoverleg aan de kust. Alle gemeenten wordt gevraagd de nodige maatregelen te nemen.

‘In Bredene is er momenteel geen reëel overstromingsgevaar’, aldus de plaatselijke burgemeester. ‘Het is wel mogelijk dat, door de hevige wind, golven overslaan ter hoogte van het Maertenssas. De werken aan het Maertenssas waren zo goed als afgewerkt. Het gedeelte waar nog moest worden gewerkt wordt nu voorzien van een lage muur van zandzakjes.’

Door de storm heeft het gemeentebestuur beslist om de nieuwjaarsduik, nieuwjaarsdrink en kerstboomverbranding op zaterdag af te gelasten. De nieuwjaarsduik en nieuwjaarsdrink worden nu gepland op zaterdag 21 januari.

In Middelkerke worden de stranden afgesloten voor het publiek. En ook de wandeldijk rond het Casino van Middelkerke wordt afgesloten. Daarnaast is er een algemeen verbod op kiten en surfen op zee. Het gemeentebestuur van Middelkerke raadt mensen aan om voorzichtig te zijn indien ze, deze nacht en eventueel de komende dagen, in de buurt van de zeedijk moeten zijn.

Gelijkaardige maatregelen worden in andere kustgemeenten getroffen.

Antwerpen sluit waterkering

Ook op de Schelde wordt de komende dagen hoogwater voorspeld. De waterkeringspoorten aan de Scheldekaaien in Antwerpen gaan daarom woensdagavond om 23 uur dicht . Bestuurders wordt gevraagd om hun wagens zo snel mogelijk van de parkings aan de kaaien weg te halen.

‘De verwachtingen zijn momenteel dat het water in de nacht van woensdag op donderdag en donderdag overdag eerder beperkt over de blauwe steen komt’, laat de stad weten. ‘Op vrijdag zouden de kaaienparkings volgens de huidige voorspellingen zeker onder water komen te staan.’

Tegen vrijdagavond moet het ergste leed geleden zijn. Zowel in Antwerpen als aan de kust.