Van der Maelen: ‘Onderzoekscommissie blijft politiek orgaan’
Foto: BELGA

De parlementaire onderzoekscommissie-Kazachgate is uit de startblokken geschoten. Voorzitter Dirk Van der Maelen (SP.A) belooft dat hij voor alle partijen kritisch zal zijn.

Dirk Van der Maelen kreeg kritiek van de MR omdat hij uitdrukkelijk in haar richting wees, maar hij vindt niet dat hij als voorzitter ‘politiek doof en stom’ moet zijn. Wel belooft hij dat hij even scherp zal toezien op eventueel ontoelaatbaar gedrag van parlementsleden van alle partijen.

Sophie De Wit (N-VA) vond het bijvoorbeeld jammer dat Van der Maelen als voorzitter nog voor de eerste zitting al ‘conclusies’ had uitgesproken. Zij had op meer ‘terughoudendheid’ gehoopt.

Van der Maelen herhaalde woensdagmiddag dat ‘iedereen die het dossier volgt, zal moeten vaststellen dat we in elke fase van het onderzoek zullen botsen op collega’s van de MR’. Hij benadrukt daarbij dat een voorzitter van een onderzoekscommissie niet hetzelfde is als een rechter. ‘Die moet objectief, neutraal, à charge en à décharge handelen. Een onderzoekscommissie is en blijft een politiek orgaan’, luidt het.

Volgens Van der Maelen staat het quasi vast dat voormalig burgemeester van Waterloo Serge Kubla (MR) naar de commissie zal worden uitgenodigd. Zijn naam duikt op in het naturalisatiedossier van Patokh Chodiev, de miljardair die centraal staat in Kazachgate. De onderzoekscommissie zoekt uit of de omstreden afkoopwet er gekomen is op zijn vraag.

Over de rol van Vincent Van Quickenborne (Open VLD), die destijds minister was, is nog geen uitsluitsel. Zelf had Van der Maelen al vragen gesteld bij het lidmaatschap van Vincent Van Quickenborne (Open VLD), omdat die deel uitmaakte van de regering toen de wet versneld door het parlement werd gejaagd

Tijdens een voorafgaande vergadering van het bureau van de commissie kwam onder meer de vertrouwelijkheid van de vergaderingen aan bod.