Drastische daling aantal asielzoekers in Duitsland
Foto: AP

Volgens Duitsland kwamen vorig jaar 280.000 asielzoekers het land binnen. Dat is drie keer minder dan de 890.000 mensen het jaar daarvoor.

De daling is een gevolg van de strengere maatregelen in Duitsland en van andere landen die hun grenzen hebben gesloten voor asielzoekers. Dat maakt het moeilijker om door Europa Duitsland te bereiken.

Wel is het aantal mensen dat asiel heeft aangevraagd gestegen tot 750.000, zo’n 270.000 meer dan in 2015. Vluchtelingen die in Duitsland aankomen moeten zich eerst registreren in onthaalcentra. Daarna moeten ze maanden wachten tot ze een asielaanvraag kunnen doen. Dat verklaart de stijging van de aanvragen.

Syriërs bleven met 36 procent van het totaal aantal aanvragen de grootste groep. Daarna volgen Afghanen (17 procent) en Irakezen (13 procent).

‘Dit toont aan dat de maatregelen die de regering en de EU hebben genomen, beginnen te werken’, zei minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere. ‘We hebben de migratie met succes onder controle gebracht.’

Verkiezingen

De drastische daling van asielzoekers die in Duitsland aankomen, is goed nieuws voor de Duitse bondskanslier Angela Merkel, die zich opnieuw verkiesbaar heeft gesteld voor een vierde termijn. De algemene verwachting is dat migratie en de integratie van nieuwkomers belangrijke campagnethema’s worden. De grote toestroom van vluchtelingen gaven een knauw aan de populariteit van de bondskanselier en gaf de antimigrantenpartij Alternative für Deutschland (AfD) de wind in de zeilen.

Volgens tegenstanders van Merkel was de aanslag in Berlijn bijvoorbeeld een bewijs dat de massa-immigratie Duitsland kwetsbaarder heeft gemaakt voor aanslagen.

Merkel heeft haar vluchtelingenbeleid, vaak samengevat onder de noemer ‘wir schaffen das’, altijd verdedigd. Maar sinds september 2015, toen de Duitse grenzen werden opengesteld voor vluchtelingen die in Hongarije waren gestrand, heeft ze haar standpunten op een aantal vlakken aangescherpt.