De 5 beste films van de week
Home Foto: rr
Fien Trochs generatieclash in 'Home', Tom Fords klasse in 'Nocturnal animals' en Finse kletsen van 'Olli Mäki': de beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Home

De jeugd van tegenwoordig.


Wat betekent het om jong te zijn in 2017? Fien Troch weet een heel precies gevoel te vatten in 'Home', een film met zwijgzame zonen en manipulatieve moeders die wel eens van rol wisselen. Ze liet haar cast vol straffe jonge acteurs begeleiden door de synthesizers van Johnny Jewel. Een even delicate als gewaagde film.

naar de recensie >
Een interview met regisseur Fien Troch >

2

Nocturnal animals

Gebroken hart in grote stijl.


Modeontwerper Tom Ford speelt meteen twee divisies hoger met de opvolger op zijn regiedebuut 'A single man'. Amy Adams speelt een galeriehoudster met weinig liefde voor kunst die plots een boek ontvangt van haar ex en grote liefde (Jake Gyllenhaal). Samen tuimelen we van satire op de kunstwereld tot in een politiefilm in Texas.

naar de recensie >

3

Neruda

Poëzie op de vlucht.


Pablo Neruda leidde een mythisch leven van internationale diplomatie, communistische idealen en grote passie. En indien de waarheid magerder uitviel, kon hij die toch uitvergroten in onsterfelijke poëzie. Die dichterlijke vrijheid gaf zijn landgenoot Pablo Larraín een vrijgeleide om er ook lustig op los te fantaseren. De regisseur verbeeldt de periode waarin de grote Chileense dichter op de vlucht was voor de politie tijdens de communistenjacht van president Videla. Het resultaat is, in Larraíns eigen woorden, 'een anti-biopic'. En dus is het, naar onze bescheiden mening, de perfecte biopic. Het lijkt wel alsof Neruda zelf het bij elkaar gefilmd heeft.

naar de recensie >
een interview met acteur Gael García Bernal >
een interview met regisseur Pablo Larraín >

4

Bacalaureat

Leugentje om bestwil.


Dat Cristian Mungiu een aardig stukje kan filmen, weten we al sinds zijn Gouden Palmwinnaar ‘4 maanden, 3 weken & 2 dagen’. Ook zijn ‘Bacalaureat’ is een perfect verteld drama over een man die bij de schooldirecteur een goed woordje doet voor zijn dochter - en vervolgens een hellend vlak afrent richting zijn ondergang.

naar de recensie >
een interview met regisseur Cristian Mungiu >

5

The handmaiden

Lust voor het oog.


Erotiek, macht en humor leiden tot onverwachte wendingen in dit belachelijk oogstrelende rollenspel van de regisseur van Oldboy, Park Chan-wook. Iedereen speelt een rolletje, van de zogenaamde Japanse graaf over de geperverteerde bibliofiel tot de kasteeldame en de huismeid. Tot ze er zelf in gaan geloven – en wij met hen.

naar de recensie >