Een sneeuwmakaak probeerde in Japan te paren met een hert. Dat gedrag is bijzonder ongewoon.

Het is slechts de tweede keer dat seksuele interactie tussen twee heel verschillende diersoorten in het wild is waargenomen.

Sneeuwmakaken en sikaherten leven gewoonlijk zij aan zijn op het Japanse eiland Yakushima. De herten eten de vruchten die de apen uit de bomen laten vallen, terwijl de apen de vacht van de herten verzorgen en soms op hun rug kruipen.

In november 2015 observeerden wetenschappers een makaak die minstens twee vrouwelijke herten wilde bestijgen. Een van de herten verzette zich en liep weg, terwijl een ander vrouwtje weinig bezwaar maakte. Nadat de aap geëjaculeerd had, likte ze haar vacht af. Er was geen sprake van penetratie.

De makaak, die laag in de sociale rangorde stond, joeg andere apen weg die in de buurt van het sikahert kwamen.

‘Gebrek aan partners’

‘Deze aap toonde duidelijk seksueel gedrag’, stelt de studie die in het wetenschappelijk vakblad Primates is gepubliceerd. Daarover bestaat geen twijfel, zegt onderzoekster Marie Pelé aan persbureau AFP.

De wetenschappers beschouwen het gebrek aan mogelijke partners als meest waarschijnlijke verklaring van het ongewone gedrag. ‘Mannetjes die niet aan een partner geraken zullen wellicht sneller zo’n gedrag vertonen.’

Een andere hypothese is dat de aap leerde hoe hij moest copuleren. ‘Maar dat is heel onwaarschijnlijk’, klinkt het.

Het ongewone paringsgedrag tussen twee heel verschillende soorten in het wild is nog maar een keer eerder wetenschappelijk beschreven. Toen viel een Antarctische pelsrob, meer bepaald een Kerguelenzeebeer, een koningspinguïn lastig.

Soortoverschrijdende seks komt wel vaker voor, maar poging tot seks met een dier uit een andere dierklasse is zelden gezien.