Meer ouderen sluiten woonkrediet af
Ouderen verbouwen en investeren meer Foto: BELGA

Een op de zes klanten bij KBC die een woonkrediet afsluiten zijn ouder dan 55 jaar. Dat is een forse stijging. In 2015 was dat nog slechts één op tien.

Het gaat volgens KBC vooral om verbouwers (woning aanpassen aan modernere vereisten inzake energie en comfort) en vastgoedbeleggers.

De trend van oudere woningkredietnemers is volgens de bank te verklaren door de lage rente. De helft van alle kredietnemers bij KBC is intussen 40 jaar of ouder en zij lenen vooral om te verbouwen of om vastgoed te kopen als belegging. 'Om te verhuren, als alternatief voor het spaarboekje', aldus Lut De Lombaerde, productbeheerder woningkredieten.

Het aantal jongere kredietnemers daalt. Volgens KBC is dat te wijten aan een combinatie van factoren. Enerzijds is de eigen inbreng bij KBC vorig jaar gestegen van 10 naar 15 procent van het leenbedrag, waardoor jongeren meer moeten sparen vooraleer ze een huis kunnen kopen. Daarnaast is er ook sprake van een mentaliteitswijziging. Jongeren blijven langer thuis wonen en huren langer om flexibeler te kunnen inspelen op hun noden. ‘Jongeren willen zich niet te snel vastzetten.’

Door de lage rente steeg vorig jaar het gemiddelde leenbedrag bij KBC terwijl de gemiddelde looptijd daalde tot ver onder de 20 jaar. Maar de gemiddelde maandlast blijft ongeveer gelijk op 709 euro per maand. ‘Door de lagere rente kan een groter kredietbedrag ontleend worden aan dezelfde maandlast.’