Vredesgesprekken Syrië op 23 januari in Astana
(archiefbeeld) Foto: REUTERS

Gesprekken over een regeling van het conflict in Syrië, onder auspiciën van Rusland, Iran en Turkije, zullen op 23 januari plaatsvinden in Astana, hoofdstad van Kazachstan. Dat is woensdag vernomen van Russische diplomatieke bronnen.

Nochtans had Turkije onlangs bij monde van zijn buitenlandminister ervoor gewaarschuwd dat herhaaldelijke schendingen van het staakt-het-vuren dat eind december in Syrië inging, de onderhandelingen tussen het regime van president Bashar al-Assad en de rebellengroeperingen zouden kunnen bedreigen.

Volgens de Russische diplomatieke bronnen is er momenteel geen enkele informatie dat de ontmoeting op de lange baan zou worden geschoven. De lijst met deelnemers aan de gesprekken wordt opgesteld, luidde het.

Rusland, Iran en Turkije zullen toezien op de gesprekken. De eerste twee landen steunen het regime-Assad, Ankara steunt de Syrische rebellengroeperingen. Op 8 februari zijn er in het Zwitserse Genève ook gesprekken over Syrië, maar dan onder auspiciën van de Verenigde Naties.

Het conflict in Syrië maakte sinds 2011 al meer dan 300.000 doden. Miljoenen mensen sloegen op de vlucht.

(belga)